Обезопасяват кръговото на бул. „Симеон Велики“ - Телевизия Шумен

Важни за Шумен инфраструктирни проекти са сред краткосрочните приоритети на кметския екип на проф. Христо Христов в началото на предстоящата нова година. В първия си годишен брифинг кметът и заместниците му оповестиха, кои са направленията и приоритетите за пътна безопасност, достъпна и организирана улична мрежа, както и благоустрояване.
Фаталното кръгово кръстовище на бул. „Симеон Велики“ ще бъде временно реорганизирано и преработено, предвижда се да бъдат монтирани преместваеми съоръжения и пътни знаци, за да бъде безопасно за преминаване на автомобили и пешеходци.
”Но имайки предвид, че това ще продължи до края на август, най-рано казвам, дай Боже в никакъв случай да не бъде по-късно от първия учебен ден, ще минем на временен вариант до края на август. Временната организация ще е в сила, докато се разработи и изгради окончателен и безопасен вариант на въпросното кръстовище”, поясни кметът проф. Христо Христов.
”Може би до средата на януари да имаме одобрено от КАТ проектно решение, по което да се изпълнят мерки по разполагане на знаци, на легнали полицаи, които да намалят скоростта на движение и също вътрешния кръг, който всички сме коментирали, че е много малък като диаметър да бъде увеличен с изкуствени неравности по пътя, които да се монтират. След което на база на направения вече анализ на трафика през кръстовището, проектантът ще представи три варианта на решение”, разясни арх. Николай Симеонов – зам.-кмет по строителство и благоустройство на Шумен.
До края на месец февруари общината работи и по проектиране на входно-изходните артерии на града към 5-ти километър и към кв. „Макак“, както и по ремонта на целия бул. „Симеон Велики“, включително и улица „Георги Раковски“ до парк „Кьошкьове“, за да може тези обекти да бъдат реализирани с отпуснатите вече пари по капиталовите разчети от националния бюджет.
”Ще имаме възможност за два месеца да определим, кои са приоритетни обекти за Шумен, но пак остава условието ние да можем до края на февруари за тези обекти, които казвам, че са по-приоритетни за нашите съграждани, да има разрешение за строеж. В противен случай няма да можем да ги прокараме и те да бъдат одобрени”, каза проф. Христов.
Продължава и работата по проекта за река Енчова и ремонта на улица „Марица“, като за там се обмисля промяна на проекта и уширяване на част от пътното платно, за да може то да има по-голяма проводимост.
”Сега обмисляме възможността това да бъде коригирано, ще ни затрудни, ще ни забави, но сме длъжни да мислим в перспектива, за такъв нали значителен финансов ресурс да не се увеличи това платно, пак повтарям от кръговото на Гръцкия до циганския мост си остава пак същото платно. Анализа, който правим, че това не е нормално, тъй като гледайки в перспектива, следващата ни стъпка е свързването ни с моста с „Боян Българанов“ и реално от „Боян Българанов“ трябва да си на 5-та минута долу на зала „Младост“.
”Идеята на проф. Христов е да анализираме дали това, което е предвидено е удачно като заложени параметри и дали не е добре да се помисли за допълнително уширяване на проекта, като вариантите са да се направи допълнително платно от южната страна на реката”, изтъкна арх. Николай Симеонов.
Очаква се след направения анализ да се вземе окончателното решение за довършване на проекта за река Енчова и ул. „Марица“.

Все още търсят проектант за фаталното кръгово

Фаталното кръгово е незаконно

Експерт: Кръговото убиец е опасно

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *