Областният управител инспектира бившата гара Мадара - Телевизия Шумен

Областният управител проф. Добромир Добрев извърши проверка и се запозна на място със състоянието на сградата на бившата гара Мадара. Тази сграда е имот-публична държавна собственост, който с Решение № 450 от 03.06.2016 г. на Министерски съвет е предоставен за управление на община Шумен, за нуждите на Регионален исторически музей – Шумен при спазване изискванията на Закона за културното наследство.

В рамките на регулярна проверка на състоянието на имоти-държавна собственост на територията на област Шумен, предоставени безвъзмездно за управление на ведомства и общини по реда на чл. 15, ал. 1 и ал. 2 от Закона за държавната собственост, областният управител заедно с кмета на село Мадара Марияна Димитрова обходиха района на гара Мадара. Сградата е в лошо състояние и не се поддържа, има изпочупени или липсващи прозорци, теренът около имота е обрасъл с храстовидна растителност.

Предвид резултатите от проверката, с писмо до кмета на община Шумен областният управител проф. Добромир Добрев изисква информация за намеренията на община Шумен и предвидените за реализация дейности от страна на Регионален исторически музей – Шумен. Съгласно сключения на 28.06.2016 г. договор между Областна администрация Шумен и община Шумен, задължение на община Шумен е да извършва за своя сметка текущите и основни ремонти, необходими за запазване на имота и да го ползва за целите на предоставянето. Жп гара Мадара е строена през 30-те години на миналия век специално за уникалния скален релеф „Мадарски конник“ и е била открита от Цар Борис Трети. Сградата има висока архитектурна стойност и е подходящо да бъде включена в проект за развитие на културно историческия туризъм в региона.

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *