Обмислят безплатен престой за час и на друг паркинг в Шумен - Телевизия Шумен

Генералният план за движението по улиците в Шумен, който трябваше да е готов през юни, все още не е завършен. Общинските съветници настояха преди да се възложи като проект да премине обществено обсъждане.
Генералният план за движение на улиците в Шумен, който беше гласуван преди година от предходния Общински съвет, беше с цел да разтовари трафика, да осигури безопасно движение и нормално паркиране. Той обаче вече закъснява с шест месеца. За него питане на днешната сесия направи общинският съветник Веселин Пенчев.
“Всички ние сме запознати с проблемите на движението в Шумен, както и с проблемите на паркирането в града. Лично за мен от документите, които видях не става ясно каква е генералната визия преди да се изготви планът. Това е въпрос, който трябва да бъде обществено обсъден, според мен, в един по-широк кръг”, заяви на сесията общинският съветник от групата “Кауза Шумен” Веселин Пенчев.
В отговор кметът на Шумен проф. Христо Христов посочи: “Това, което чух от Вас изцяло допълва плановете на общинската администрация. Това го планираме, и начинът, по който ще бъде разработен и приет Генералният план за организация на движението, ще бъде обсъден. Обсъден, имам предвид – с всички представители на политическите сили в Общинския съвет, както и на обществено обсъждане”.


За изготвянето на този план Община Шумен е заплатила на частна фирма, спечелила обществената поръчка, 105 600 лева. Договореният предварителен проект закъснява вече две седмици. Темата с платеното паркиране пред новата поликлиника от 15 декември, предизвика по-сериозни дебати. Според д-р Валентин Петров един час е недостатъчен за медицински преглед.
“Вместо един час, можем да приемем да бъдат поне два часа и да се предвиди място за паркиране на служебните автомобили на двете заведения там”, мотивира се съветникът от БСП.
Предложено беше да има безплатно паркиране за час също зад сградата на общинската администрация, тъй като гражданите я посещават основно, за да плащат услуги и данъци.
“Аз имам молба към господин Пенчев – с паркингът, който той посочи зад администрацията да не се ограничаваме, а да се подложи на дебат – кой е по-подходящ от двата паркинга. Зад библиотеката ли да остане, тъй като считам, че той е по-голям паркинг”, каза в сесийна зала общинският съветник от Местна коалиция ДБГ.
Оказа се също, че трафикът сутрин претоварват камионите на Общинското предприятие “Чистота”, особено около учебните заведения.
“Не може в 7:15, когато е най-натовареното време, един боклукджийски камион да изхвърля отпадъците точно в този момент, и тапата става плътна, и е невъзможно преминаването”, даде пример съветникът Данаил Данчев от “Кауза Шумен”. В отговор кметът на Шумен проф. Христов каза, че още утре сутринта графикът на сметопочистващите машини ще се коригира.
Дали трафикът на града предстои да се облекчи с различни мерки, преди Генералния план, предстои да разберем на заседанието на Общинския съвет в края на следващия месец.

Паркингът до ДКЦ-1 става платен от 15 декември

Паркингът до поликлиниката става платен

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *