Община Шумен организира семинар за психичното здраве и образованието - Телевизия Шумен

Семинар на тема „Психично здраве и образование – как да подкрепим децата и юношите в системата на образованието“ с лектор проф. д-р Севджихан Еюбова се проведе днес в залата на Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“. Събитието се организира от Общинският съвет по наркотични вещества към Дирекция „Социална политика и здравеопазване“ на Община Шумен и е посветено на Световния ден на здравето-7 април, който в България се отбелязва от 1964 година. Форума откри Светослава Хайнова, зам.-кмет по „Социална политика и здравеопазване“ и председател на Общинския съвет по наркотични вещества. Мнения и опит обмениха специалисти от Общинските съвети по наркотични вещества и превантивно-информационните центрове в Шумен, Добрич и Разград, представители на общинската администрация от Дирекция „Социална политика и здравеопазване“, психолози, студенти от филиала на Медицинския университет-Варна, медицински специалисти, социални работници от училища и заинтересовани институции от града.

Основната цел на срещата бе обогатяването на познанията на общността в областта на психичното здраве и значението му за социалното включване. Участниците във форума имаха възможността да говорят свободно по въпросите, засягащи психичното здраве и да обменят успешни практики от работата си с младите хора в общността.

Дефиницията на Световната здравна организация разглежда здравето като състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие. Фокусът беше поставен върху психичното здраве на децата и юношите, и как то влияе на качеството на живот и постиженията им. Представен беше социално-екологичен модел за превенция на проблемите, свързани с психичното здраве и възможностите му за приложение в образователната система. „Психологът е архитект на надеждата. Дори и да е „малка надеждата” – то смелостта, към която води това чувство е достатъчна да намали болката и даде сили за действие.“, каза по време на представянето лектора на семинара проф. д-р Севджихан Еюбова.

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *