Общинското ръководство разясни имотен казус на ул. „Калоян“ - Телевизия Шумен

Кметският екип на Шумен разясни какво ще се случва на ул. „Калоян“ в централна градска част. Това стана по време на среща при областния управител на Шумен Владимир Йолов, продиктувана от публикация в местен новинарски сайт, чийто представители обаче нямаше в Зала 2 на Областната администрация. В публикацията се казва, че кметският екип тихомълком разпродава имоти на улица „Калоян“, на частна фирма. Кметът на Шумен Любомир Христов заяви, че публикацията е манипулативна и невярна. Той подчерта, че още през 1987 г. е започнало отчуждаване на имоти по ул. ‚Калоян“ заради проект за улицата. Тогава трима от живеещите са поискали да бъдат обезщетени с имоти точно на това място и това поставя началото на проблема. През годините собствениците са изпращали писма до институции, заведено е дело в Европейския съд за правата на човека, сезиран е и националният омбудсман. През 2013 г. се изработва идеен проект, одобрен от Министерство на културата, тъй като в този район има доста паметници на културата. През 2017 г. са издадени заповеди за обезщетение на собствениците. „На 31 май 2018 г. всичко това, като разяснение, като проблеми възникнали във времето, е внесено в Общинския съвет и тогава с решение има процедура, на която на кмета е възложено да проведе търг и бъде изграден проектът, за да могат да бъдат обезщетени, тези на които са им отнети имотите в далечната 1987 г.“, разясни кметът Христов.

В една от отчуждените сгради се е помещавал филиал на детска градина „Звънче“, в който се обучава една група деца, а останалите две са в къщи в съседство. Зам.-кметът по строителство инж. Боян Тодоров заяви, че сградите са стари и не отговарят на никакви съвременни изисквания за сеизмична безопасност, а освен това не подлежат и на преустройство. Въпросните сгради не са и със специален статут. Зам.-кметът по образование и култура на Шумен Найден Косев пък заяви, че общинска администрация е взела мерки за децата и преподавателите. Той разказа, че въпросната сграда е превърната във филиал на детската гадина през 2001/02 г., когато старият филиал на заведението на ул. „Васил Друмев“ е закрит, защото на мястото му е построена нова сграда. „Всичко там е пригодено, включително и детските площадки и нищо не е отговаряло и сега не отговаря на стандартите и изискванията“, каза още Косев. По думите му, към 1 септември децата ще бъдат настанени в подходяща база и ще бъдат осигурени всички условия.

По време на срещата стана ясно и че филиалът на ДГ „Звънче“ не е саниран с евросредства, а такива са използвани само за оборудване. До момента за продаване на учреденото с решение на Общинския съвет право на строеж на мястото на старите сгради са провеждани общо 8 безуспешни търга, в рамките на 4 години, като се стига до 9-ия, който е спечелен от фирма на бившия общински съветник Орлин Чакъров, бил част от групата на БСП през мандат 2011 – 2015 г. Инвеститорът се е съгласил с условията да обезщети реституираните собственици. „Общинският съвет е приел решение и може да се види, колко подробно е описано всичко по тези събития. Обявена е началната тръжна цена и е задължил купувача да изгради, изцяло за своя сметка три жилища, за тримата обезщетени преди много време собственици, като е определен срок от 24 месеца за предаване на апартаментите, от издаването на разрешителното за строеж“, поясни и зам.-кметът по икономика Росица Антонова. Тя допълни, че в момента администрацията очаква фирмата, спечелила търга, да заплати съответната сума за това.

На срещата присъства и председателят на Общински съвет – Шумен Ася Аспарухова, както и председателя на комисията по териториално развитие и селищно устройство Христофор Крумов, който потвърди, че процедурата е законово издържана. Той обаче критикува общинската администрация в липсата на предоставяне на достатъчно информация за визията за развитие на града и реализацията на подобни проекти.

Кметът на Шумен Любомир Христов заяви, че по отношение на публикацията в местен сайт, общината ще търси правата си по съдебен ред, а Владимир Йолов каза, че Областна администрация ще направи пълна проверка на процедурата.

Публичен търг за общинска собственост

Публичен търг за учредяване право на строеж в Шумен

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *