Обучение за рисковете в интернет - Телевизия Шумен
лекция киберсигурност

Служители на дирекция „Кибепрестъпност“ проведоха обучителна беседа сред ученици от 12 клас. Срещите с възпитаници на различни училища е по програма „Предпазване на младите хора от престъпления“.
Дванадесетокласникът Дансер прекарва по няколко часа на ден в социалните мрежи. До сега не е ставал жертва на измама в интернет, но негови познати са били.
”Обикновено се случва като последват линк, който им е пратен или купят нещо. Дават номер, който не трябва да дават и някаква информация”, каза Дансер Шеидов.
Близък на Денис Кабилов също е станал жертва на измама в социалните мрежи.
”Просто е искал да си купи една игра. Само че влиза в един линк и там предварително се плаща, за да ти пратят да изтеглиш тази игра. Той плаща и като цяло му хакват профилите, които има. Всичко му взимат от ръцете”, обясни Денис Кабилов.
Според полицията най-честите измами в интернет са именно в сферата на онлайн търговията. Експерти от дирекция „Киберсигурност“ при ГДБОБ изнесоха обучителна беседа за рисковете в мрежата.
”За изминалата година от този вид престъпност са пострадали 12 лица, който са под 18 години и 57 във възрастовата група 18-30. Числата не са стряскащи, но въпреки всичко искаме да направим всичко възможно младите хора да бъдат запознати и да изградят качества, така че да се предпазват от този вид престъпност”, каза ст. комисар Георги Гендов – директор на ОД на МВР – Шумен.
По време на програмата „Предпазване на младите хора от престъпления“ специалисти от различни направления ще обхванат превантивни теми, свързани с трафик на хора, включително и с цел сексуална експлоатация, с употребата на наркотични вещества и с престъпления против собствеността.

Седмицата на екран, Интервю за фалшивите новини и сигурността на информацията

Полицаи се срещнаха с родители и деца

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *