Опит за измами по имейл - Телевизия Шумен

Сигнали за опит за измами по имейл са получили в шуменската полиция. Получателят на писмото бил уведомен, че е обект на разследване на естонската полиция и по-конкретно от служител с имена Атанас Трайков Илков.
Разследването се водило заради извършени престъпления, свързани с „киберпорнография“, „порнографски сайт“ и „детска порнография“. Подписано е от Атанас Илков, ползвано е лого, имитиращо това на МВР
Получателят на имейла извършил проверка в интернет и установил, че съществува мъж със същото име на ръководен пост в МВР, директор на ГД „Национална полиция“.
Областната дирекция на МВР – Шумен съветва гражданите да бъдат особено внимателни, когато отварят имейл, който изглежда като официално съобщение. В него подателят изисква да бъдат предоставени лични данни – имена, пароли и други. След това е твърде възможно данните да се ползват злонамерено за кражба на самоличност, регистрации в интернет или кражба на финансови средства, ако бъдат предоставени номера на кредитни карти.
„Ако получите писмо със съмнително съдържание, уведомете екипа на вашата електронна поща. Не въвеждайте личните си данни в интернет и винаги бъдете внимателни преди да отворите линк към връзка. В никакъв случай не следвайте връзки, не отваряйте линкове и не предоставяйте лични данни. Маркирайте съобщението като „спам“ и го докладвайте, ако е възможно“, съветват още от полицията.

Ало измамници в действие

Внимание: Опит за измама чрез имейл

Превенция на телефонните измами

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *