Остеопороза и рискови фактори - Телевизия Шумен
Остеопороза и рискови фактори

Остеопорозата е второто по социална значимост заболяване в света след онкологичните. В Деня за борба с болестта ревматологът д-р Стоян Тодоров изнесе лекция за рисковите фактори и за превенцията срещу остеопороза. Организатор е Регионалната здравна инспекция в Шумен.
Остеопорозата е заболяване на костния скелет, което засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст. Фатме е на 66 години. Досега не се е изследвала, но опитва да снижи риска чрез превенция.
“Вземам магнезий, малко поддръжка с такива хранителни добавки, движа се, дори умишлено излизам”, казва жената.
Качествената храна, богата на калций и витамин Д, както и движението са в основата на превенцията на заболяването.
”Добре е ние да вървим поне 5 километра на ден. Дори, когато си мием зъбите ние можем да стоим на един крак, за да направим натоварването на тялото по-голямо. Ние можем да избягваме асансьорите и да изкачваме стъпалата, за да направим натоварването по-голямо. Нищо в тоя живот не се постига без усилие”, съветва ревматологът д-р Стоян Тодоров.
Да се запознаят с рисковете и профилактиката на болестта на лекцията присъстваха и студенти от Медицинския факултет.
“Като медицинско лице трябва да сме запознати с всяко едно заболяване, за да може да бъдем полезни освен на болните в болницата, ами и на семействата си”, каза Даниела Димитрова, която е третокурсничка в специалност „Медицинска сестра“.
Жените са по-застрашени от болестта, затова редовните прегледи са много важни. Особено при менопауза, след гинекологични операции или при ендокринни заболявания. Ако се открие в начална фаза, още преди първата фрактура, остеопорозата е напълно лечима.

 

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *