Отбелязват Деня на архивиста - Телевизия Шумен

С изложба “Шуменци пътуват” и Ден на отворените врати Държавен архив – Шумен отбеляза 10 октомври – Ден на архивиста. Празникът води началото си от 60-те години на XX век.
Шуменският архив е един от най-старите в страната. Той води началото си от първата сбирка документи, събирани от Добри Войников. Първоначално се е помещавал в читалище “Архангел Михаил”, днешното “Добри Войников”. Българският държавен архив е създаден като институция през 1951 година.
“През 1951 година, на 10 октомври, Народното събрание приема указ, с които открива държавните архиви в България. Оттогава 10 октомври е и Ден на българския архивист”, разказа Илина Папазова от Държавен архив – Шумен.
Изложбата “Шуменци пътуват” разказва за историята на транспорта в нашия град. Представя редки снимки и документи от края на 19-ти век до средата на 40-те години.
“Виждаме един открит лист, издаден от колоездачното дружество “Колоездач” от Шумен на Димитър Донев, който през 1910 година предприема околосветско пътешествие. Не знаем как и докъде е завършило, но самият факт, че един шуменец е тръгнал около света е много интересен”, посочи Илина Папазова.
В изложбата е показан и чертежът на български самолет, проектиран от шуменецът Владимир Велков. Той не намира реализация, но друг негов проект – на кораб, е осъществен без негово съгласие, първо в Швеция, после в Съветския съюз. По-късно Велков печели делото за авторство в Руската федерация.
Понастоящем шуменският държавен архив съдържа 250 хиляди архивни единици.

Международен ден на архивите

Изложба на Държавния архив

70 години Държавен архив

Изложба в архива

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *