Отново без решение на сесия за сепарирането на отпадъците - Телевизия Шумен
Отново без решение на сесия за сепарирането на отпадъците

Шуменският общински съвет отново не взе решение за продажба на терен, в района на сметището до кв. „Дивдядово“. За четвърти месец въпросът е на вниманието на съветниците, но предложението на администрацията – теренът, определен за евентуално изграждане на инсталация за сепариране на битови отпадъци, да бъде продаден чрез конкурсна процедура не мина в сесийна зала. 14 от съветниците гласуваха „за“, 16 бяха против, а четирима се въздържаха.
Малко повече от час продължиха дебатите в зала, по време на които се размениха реплики и обвинения към общинска администрация. Данаил Данчев от БСП заяви, че общината не е направила необходимото за привличане на частен инвеститор и попита защо не е работила за осигуряване на европейски средства. Независимият Камен Андонов коментира, че общинският съвет е изправен пред абсурдна ситуация. Бившият кмет на Шумен, Красимир Костов пък предложи да бъде взето решение за създаване на ново общинско предприятие за рециклиране на битови отпадъци, което при вота не срещна достатъчна подкрепа.
Зам.-кметът по строителство и екология инж. Боян Тодоров обясни, че евентуална инициатива за изграждане на сепарираща инсталация ще струва минимум 15 млн. евро. „Никога не сме имали намерение да натоварваме бюджета на общината“, подчерта той. По думите му, въпросът е изключително важен и отговорен. Инж. Тодоров разясни, че изграждане на предприятие за преработка на отпадъци е обвързано и с търсене и на партньори.

Без решение за продажба на терен до „Дивдядово“

Шумен извозва смет до завод за преработка

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *