Първа копка на новия водопровод - Телевизия Шумен
Първа копка на новия водопровод

Започна строежът на новия довеждащ водопровод от язовир „Тича“ до Шумен. Той трябва да бъде завършен в края на 2023-та година. Водопроводът е част от проекта за подобряване на водния цикъл на Шумен, който включва и изграждане на пречиствателна станция за питейни води.
Официалната церемония, в района на шуменското езеро, даде старт на дългоочакваната подмяна на магистралния водопровод, както и на част от канализационната система на Шумен.
„Вече имаме две разрешения за строеж за реконструкция на част от канализацията на град Шумен и на част от водопровода на град Шумен. Знаете, че пред завършване е и Пречиствателната станция за питейни води. Надяваме се скоро да започне работата и по довеждащия водопровод. Пожелавам всичко да мине гладко и в срок“, каза инж. Емил Томов – управител на ВиК-Шумен.
22-километровото трасе на водопровода ще минава близо до сега съществуващото.
„Започваме същинската работа по проекта. Знаете, че имахме доста казуси по време на изпълнението до момента, свързани с обществените поръчки. Но тук е мястото да благодаря изключително на всички, които помогнаха в този процес да стигнем до тук и да имаме куража, че до края на тази година ще успеем да приключим със строително-монтажните дейности по всички обекти, които предстоят да се случват“, каза Надежда Петкова – ръководител на проекта.
Новият водопровод ще замени силно амортизираната и корозирала тръба, по която вече повече от 40 години Шумен черпи вода от язовира. Очакванията са най-после да се сложи край на непрестанните аварии и честото безводие. Стойността на целия проект е почти 127 милиона лева.

ВиК и Община Шумен подмениха част от стар водопровод в Черенча

Пречиствателната станция готова на 72%

Не одобриха бизнес плана на ВиК

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *