Сезонът на лютениците тази година продължава по-дълго и още не е приключил. На кооперативния пазар в Шумен доматите и пипера все още са с цените и качеството от месец септември.
Въпреки, че през октомври започваме да пълним мазите с традиционните туршии, тази есен домакините, закъснели с лютеници, апетитки и друга топла зимнина могат да наваксат пропуските си. Месестият червен пипер все още е на цена около 2,50 лева, а консервните домати са между 1,60 и 2 лева.
За сметка на тях обаче зелените домати се струват скъпички на клиентите в момента. Цената на патладжана обаче, болшинството купувачи одобряват. Донка Йолдова затваря последните си буркани. Всички зеленчуци си купува от пазара, тъй като лошите климатични условия унищожили нейните насаждения на вилата. Споделя с нас една от любимите си рецепти за зимнина.
„Имам една рецепта за зимата, не толкова сложна, но пък много вкусна става. Бланшират се най-напред патладжаните на големи кубчета в една специална саламура, която се подготвя. След това в същата саламура се слагат камби, червени камби, нарязани на полумесеци и после – целина, копърче, такива неща към вече готовата продукция. Стерилизира се 15 минути и толкова“, обясни шуменката начина на приготвяне на любимата си туршия.
А саламурата на Донка е традиционна – оцет, олио, захар и сол. Търсят се и камбите, макар да са с цена около 4,50 лева. Цената на карфиола е между 3 и 4 лева, еднаква както на белия, така и на жълтия, който рядко се среща у нас. На вкус и двата били без разлика, разказва зеленчукопроизводителят Иванка Михова, която допълва, че жълтият карфиол се търси, но на пазара е дефицит, защото почти няма кой да го произвежда.
Тази есен на шуменския пазар се търсят не само малки динчета за водната туршия, но и малките пъпешчета. Те са истински хит на месец октомври. Традиционно точно тях поставяли в каци и бидони съседите ни от Турция, а чисто по комшийски модата се прехвърлила бързо и у нас.
Цените на пазара в Шумен остават високи
Вижте повече новини във Facebook и Youtube.