Плащаме местните данъци и такси - Телевизия Шумен

От 11 януари, сряда, започва кампанията по заплащане на местните данъци и такси към Община Шумен за 2023 година. Гражданите могат да платят своите задължения в брой или чрез ПОС-терминал на касите в общинската данъчна служба, както и по банков път. Обслужващата банка на администрацията е КВС Банк България, а номерът на сметката е BG09RZBB91558400106305, BIC RZBBBGSF.
Данъчните задължения може да бъдат платени и чрез виртуален ПОС-терминал. Електронната услуга, която беше въведена от Община Шумен през миналата година, дава възможност на гражданите да погасят дължимите суми дистанционно чрез дебитни или кредитни карти, без да им се начисляват допълнителни такси. Плащането става посредством сайта на Община Шумен, секция „Справка местни данъци и такси“. Влизането е с ЕГН/ЕИК и КИН, който се издава безплатно от отдел „Местни данъци и такси“ при Община Шумен, с цифров сертификат (електронен подпис) или с ПИК код на НАП. Преводите се отразяват по партидите на лицата веднага след потвърждение от банката, която е издател на картата.
Плащания се извършват и в пунктовете на FastPay, офисите на EasyPay и по интернет чрез ePay.bg от регистрирани клиенти на „Изипей“ АД с дебитни и кредитни карти. Местните данъци и такси могат да се заплатят и във всеки клон на Български пощи.
Във връзка с повишаването на основния лихвен процент от Българската народна банка (БНБ) от Община Шумен съобщават, че просрочените задължения ще се събират с наказателна лихва, която е в размер на 11,42%.
Проверка на дължимите местни данъци и такси може да се направи на интернет страницата на Община Шумен с ЕГН/ЕИК и КИН, с цифров сертификат (електронен подпис) или с ПИК код на НАП.
Налогът върху недвижимите имоти, таксата за битови отпадъци и данъкът върху превозните средства се събират на две вноски до 30 юни и до 31 октомври. Всички данъчно задължени лица получават 5% отстъпка, ако внесат пълния размер в срок до 30 април.

Плащаме местни данъци и такси и чрез виртуален ПОС терминал

Уведомяват за дължимите местни данъци и такси и по електронен път

В понеделник започва данъчната кампания в община Шумен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *