Почит за ветеран от войната - Телевизия Шумен
Почит за ветеран от войната

Ветеранът от Втората световна война, столетникът Никола Пенчев, ще бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на село Златна нива“.
„Ако се наложи, пак ще отида, пак ще отида“, категоричен е Никола Пенчев.
С гордост приема признанието, защото се е бил за България, казва столетникът. И си спомня за страха и болката, но и за героизма от онова време.
„Мене ме раниха в местността между Страцин и Стражин и оттам се върнах в Пловдив, лежах два месеца. Кракът ми е опериран. Това бяха такива германски мини, те бият. И както бях залегнал така и те косят ниско и ме удари“, обясни Никола Пенчев.
Бил строг баща, разказва дъщеря му Виолета, но винаги честен, прям и справедлив. И сега с тъга следял случващото се в света.
„Войната е най-лошото нещо, казва сега като слуша. И вика: не трябва да има лоши работи, вика. Той ни търпи, търпи, пък повече, вика, не може да ни търпи. За Господ. Винаги така казва“, разказа Виолета Митева.
Идеята на кмета на Златна нива и на общинското ръководство е да засвидетелстват признание и почит към ветерана.
„Цялото село и аз като кмет се гордеем. Много малко населени места имат щастието да имат първо столетник, и второ ветеран от Втората световна война“, изтъкна Ивайло Пенев – кмет на с. Златна нива.
Кметът организирал подписка, в която само за няколко часа се включиха трийсетина жители на селото.
„Единодушни са, че трябва да се направи това в името на тоя столетник, ветеран от войната е, дал е много“, каза Емилия Иванова – читалищен секретар.
Вероятно още на сесията през юли на Никола Пенчев ще стане почетен жител на Златна нива.

100-годишен юбилей отпразнува ветеран

Конференция на Съюза на ветераните

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *