Поклон пред Панайот Волов и загиналите в Априлската епопея - Телевизия Шумен
Поклон пред Панайот Волов и загиналите в Априлската епопея

С факелно шествие и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Панайот Волов на площад „Оборище“ на 26 май (петък) в Шумен ще бъдат отбелязани 147 години от избухването на Априлското въстание и 147-годишнина от гибелта на Панайот Волов.
Факелното шествие ще тръгне в 20.00 часа от къщата-музей на Панайот Волов на ул. „Цар Освободител“ №16, ще премине по пешеходната зона на бул. „Славянски“ и ще завърши в градинката пред паметника на Панайот Волов на пл. „Оборище“. Организатор на инициативата за втора поредна година е Националното дружество „Традиция“ – клон Шумен. Ще участват ученици от СУ „Панайот Волов“ и реконструктори от шуменския клон на дружеството. В шествието могат да се включат и граждани. За желаещите са осигурени факли, които ще бъдат раздавани преди началото на шествието.

 

По-рано през деня във времето от 18.00 до 20.00 часа къщата музей „Панайот Волов“ ще бъде отворена за посетители, като входът е безплатен.
След факелното шествие, от 20.30 часа, в градинката пред паметника на Панайот Волов на пл. „Оборище“ с военен ритуал и поднасяне на венци и цветя ще бъдат почетени загиналите в Априлската епопея. Рецитал, посветен на делото и личността на Панайот Волов, ще изнесат ученици от СУ „Панайот Волов“. Слово ще произнесе Милена Георгиева, уредник на къщата музей „Панайот Волов“.
Организатори на проявите са Община Шумен, Командването на военния гарнизон в града и Националното дружество „Традиция“ – клон Шумен.

Снимка: Община Шумен

175 години Основно училище Панайот Волов;

Седмицата на екран, 175 години СУ Панайот Волов;

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *