Покриват река Енчова край ул. “Марица” - Телевизия Шумен
Покриват река Енчова край ул. “Марица”

С близо 4 300 000 лева предлага да бъде завишен бюджета за 2021 година общинската администрация. Исканата актуализация ще бъде гласувана на редовната сесия в четвъртък. Сумата ще бъдe както в приходната част, така и в разходната, и то в капиталовата част.
„По-съществената сума, с която се увеличават разходите в капиталовата програма – това са 2 860 000 за обекта – покриване на река Енчова и подобряване на инфраструктура на улица „Марица“, в участъка от ул. „Васил Друмев“ до ул. „Св. Климент Охридски“, каза Татяна Костова, зам.-кмет “Бюджет и финанси”.
„Изследвали ли сме европейските практики по подобни реки в по-големите градове? В Европа дори покрити реки в момента се откриват, озеленяват се, изграждат се бентове и като цяло е по-привлекателно, по-добре естетически“, каза Данаил Данчев, общински съветник от БСП.
Според общинската администрация Енчова в този участък е проблемна и е изровила бреговете. Хидроложките проучвания доказали, че коритото й, макар и покрито, ще поеме дори най-високи води. Освен това с покриването на реката ще се облекчи и градският трафик в района, който често е в големи задръствания.
„С покриването ще бъде уширено пътното платно с още две ленти за движение, ще бъде преработено и кръговото кръстовище, за да може да се облекчи движението“, каза Валентина Йорданова, директор “Устройство на територията”.
Четирима от членовете на постоянната комисия по икономическа политика се въздържаха при гласуването, само двама вдигнаха ръка в подкрепа на предложението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *