Полицията: Пазете се от измами - Телевизия Шумен
Агенцията по заетостта отново проучва кадровите потребности на работодателите

Шуменската полиция напомня обичайните начини за измами и съветва гражданите да са внимателни. „Ако сте се запознали с мъж в социалните мрежи, който ви се представя за военен лекар, доброволец в световна организация, военен на мисия, полицай или агент, е твърде вероятно да ви предложи да си прехвърлите кореспонденцията в мобилно приложение, в което можете да провеждате безплатни видео и аудио разговори“, казват от полицията. Обичайно след това профилите в социалните мрежи се закриват, защото идват предложенията за връзка, с цел брак. Следват и т. нар. пречки това да се случи. Като причина мъжете сочат, че са необходими парични суми за разрешение за кандидатстване, за логистика и одобрение на отпуск, и такси за снабдяване с различни документи, които са нужни за пребиваване в страната ни. В повечето случаи обаче кандидат-младоженците се оказват с временно блокирани банкови сметки. И идва моментът, в който молят за услуга. Искат да им бъдат преведени определени парични суми, за да могат бързо да си подготвят документите и да пристигнат в България. Обещават, че идвайки тук ще възстановят цялата парична сума. Прибягват и до други способи – пишат грамотно на български, когато провеждат разговори по телефона говорят добре, като казват, че полагат усилия, за да могат да живеят щастливо с жената, с която искат съвместно съжителство. Впечатление прави, че паричните преводи, са по сметки в български банки или чрез българска интернет система за плащане. Казват, че това са сътрудници или техни представители в България, което засилва усещането, че всичко е наред. След превод на исканите парични суми жените разбират, че са блокирани и в приложенията за комуникация по телефона и са измамени.

Практиката сочи, допълват от полицията, че зад чуждите имена с авторитетни професии в социалните мрежи често стоят измамници, които са от България. Не случайно разговорите се прехвърлят към мобилни приложения, а профилите се закриват. Исканите суми за превод са в долари, за да няма съмнение, че отиват към точния човек. А той често е социално слаб, неграмотен и ползван срещу малка парична сума като титуляр сметка в банка или като получател на паричен превод.

Полицията съветва гражданите да бъдат внимателни и да не се доверяват на непознати. „Ако се искат пари по какъвто и да е повод бъдете сигурни, че става въпрос за измама“, подчертават от полицията.

 

Опитите за измами продължават

Дядо даде 11 000 лева на ало измамници

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *