Премиерни изпълнения в празничен концерт на Симфониета - Шумен - Телевизия Шумен

В празничната седмица на град Шумен Симфониета – Шумен ще поднесе на публиката специална програма с премиерни изпълнения. В концерта на 12 май (петък) за първи път в България ще прозвучи „Готан“ – концерт за четири маримби, в аранжимент за две маримби от Еманюел Сежурне. За първи път на шуменска сцена оркестранти и солисти ще изпълнят „Тангацо“ от Астор Пиацола. С концерт за пиано и оркестър № 2, оп. 18 от Сергей Рахманинов по време на концертната вечер ще бъде отбелязана 150-годишнина от рождението на композитора. Солисти ще бъдат младите дарования Виктор Вичев (пиано), Александър Вичев и Аглея Канева (дуо маримби), а на диригентския пулт застава Левон Манукян. Концертът на 12 май е от 19:05 часа в зала „Проф. Венета Вичева“.

Виктор Вичев е роден на 28.04.2006 г. в София. На 6 годишна възраст започва да учи пиано при Снежана Спилкова – Гърнева. От 2016 г. е в класа по пиано на Елена Велчева в НУМТИ „Добрин Петков” – Пловдив. Виктор е активен участник в майсторските класове на проф. Виктор Чучков, акад. Атанас Куртев, проф. Борислава Танева, Стефка Перифанова, Цветана Гигова, Аглика Генова, Агата Леймони и др. Като солист свири с оркестрите на камерна опера Благоевград, камерен оркестър „Добрин Петков“ – Пловдив, Симфониета „София“, Симфониета Шумен, Симфониета Видин. Носител е на редица награди и отличия от национални и международни конкурси. Виктор Вичев участва в биографичния филм за Милчо Левиев – „Silent movie” в ролята на детето Милчо.
Александър Вичев е роден през 2007 г. в Пловдив. Изучава маримба и перкусии в НУМТИ ”Добрин Петков” – Пловдив с преподавател Пенчо Пенчев. Участва в майсторските класове в рамките на: “Мартенски музикални дни”, Русе, 2018 г.; „Амстердам маримба уикенд“ – Амстердам, 2020 г.; ”Международен фестивал на маримба и перкусии” – Плевен, 2021 г.; Академия „Ударните инструменти срещат идентичността“ – Грац, 2021 г.; Академия и Майсторски клас при Небойша Живкович – Виена, 2022 г. Александър е носител на много награди от национални и международни конкурси. Солист е на перкусионен ансамбъл „Престо”, Пловдив. Носител на наградата „Млад Музикант на Годината“ 2021 г., организирана от БНР.
15-годишната Аглея Канева от гр. Пловдив учи в НУМТИ “Добрин Петков“ с профил ударни инструменти. Член е на ансамбъл за ударни инструменти “Престо” с ръководител Пенчо Пенчев. През 2021 г. заедно с Александър Вичев сформират перкусионно дуо A&А, с което печелят първи места от: Национален конкурс за млади джаз изпълнители Стара Загора; VII международен конкурс за ударни инструменти ”Пендим”; Първо място и Absolute Winner от международния конкурс в Смедерево, Сърбия за Percussion Duo. Аглея пее поп и джаз музика и има над десет призови отличия от международни и национални музикални конкурси. Четири поредни години е член на фондация Бербатов “Успелите деца на България”. От 6-годишна играе в театър “Хенд”. Има главни роли в постановките “Криворазбраната цивилизация” и “Крал Юбю”. Вдъхновение открива в любимите си изпълнители в джаз музиката като Ella Fitzgerald, Nina Simone, Diana Krall, Ezperandsa Spalding и др. Музиката е нейния начин да се изразява и да разбира света.

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *