Приютът във Велики Преслав има нужда от помощ - Телевизия Шумен

Кучешкият приют във Велики Преслав остана без пари за храна. Повече от месец животните оцеляват благодарение на дарители. От Фондация “Милосърдие”, които стопанисват приюта, молят за подкрепа.
Алабаите Митко и Алейна са първите, които посрещат посетителите на преславския приют. Те са две от общо 200 кучета, захвърлени от стопаните си и намерили дом, храна и ласка при Иванка Димова. Нейният приют е спасителен остров за много нежелани, нуждаещи се от лечение или бедстващи животни в общината. Поддържа го вече 15 години, но изнемогва.
“Безпаричието, финансирането. Няма средства, няма храна, постоянно ревем като пройдохи във Фейсбук за храна и то добре са хората от Шумен, на които съм благодарна. 90 процента от кучетата от бебета и ги познавам. Това означава, че аз ако отворя приюта, както го мисля тези дни, ако отворя приюта, те ще са на улицата”, казва Иванка Димова, която е управител на приюта за кучета „Милосърдие“.
Годишната издръжка на приюта, който е изцяло частен и работи на доброволни начала, е около 60 хиляди лева. Приблизително половината ще даде Община Велики Преслав, която от години подкрепя работата на Фондацията.
“Завишихме средствата двойно и вече това, което се предоставя на приюта, е в размер на 35 хиляди лева годишно, което със сигурност няма да е достатъчно, тъй като очакваният разход на самата неправителствена организация е близо 60 хиляди лева. И наистина ще бъде сериозен ангажимент и проблем за изхранването на животинките там”, каза кметът ан Велики Преслав инж. Янко Йорданов.
Доскоро подкрепа получавали от немска фондация, но заради увеличения брой кучета, от там отказали да отпускат повече пари. Осиновявания почти няма, а капацитетът на приюта е запълнен. Въпреки това бездомни кучета в града не липсват, заради хора, които изхвърлят на улицата домашните си животни, щом вече не са им нужни. За да продължат Ваня и нейните помощници да се грижат за най-онеправданите – бездомните и малтретираните животни, имат нужда от подкрепа.
“Аз разчитам на тях. Без тях няма да съществуваме”, казва с благодарност за дарителите Иванка Димова.
В приюта с радост биха посрещнали и доброволци, които са готови да помогнат с малко работа. В момента трима са тези, които редовно отделят време и грижи за кучетата, които не са имали късмета да намерят дом и обич.

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *