Проект в борбата срещу бързата мода - Телевизия Шумен

Нов проект за опазването на околната среда, насочен към младежи, стартира в Шумен. Проектът „Зелени РеДизайнери“ за цел да покаже предимствата на устойчивата мода. Зад него стоят фондация „Подобри“, в партньорство със сдружение „Общество 528“ – две организации, обединени от общата си мисия да развиват у подрастващите устойчиви навици и мислене.

Началният етап на проекта беше поставен чрез постове в социалните мрежи, целящи да предоставят ясна информация за вредите от бързата мода. Следващата стъпка в инициативата е поредица от открити уроци за ученици между 9 и 12 клас, които представят интересни и полезни факти по темата „Мода и природа: Какво е общото помежду им?“.

След откритите уроци и демонстрация в шуменските училища ще бъде обособен специален пункт за предаване на текстил и зона за свободна размяна на дрехи.

Всеки ученик може да донесе свои дрехи, които не използва, за да ги размени или да преобрази старата тениска в нова текстилна чанта.

Графикът за провеждане на тези събития е както следва:

31 март /9:30-12:00 ч./ – СУ “Панайот Волов”

4 април /12:30 – 15:30 ч./ – СУ “Сава Доброплодни”

5 април /13:00 – 14:00 ч./ – ПГССХТ

6 април /11:00 – 15:00 ч./ – ПГОХХТ

7 април /12:30 – 16:00 ч./ – ППМГ “Нанчо Попович”

Събраното количество ще бъде използвано като ресурс за творческа академия за рециклиране, която организаторите планират за края на май 2023 г.

В нея ще могат да се включат всички, които желаят да придобият компетенции и основни познания в областта на шиенето и модата (видове кройки, технически умения за разкрояване и шиене, как се подбират и комбинират тъкани).

Кулминацията на академията ще бъде импровизиран моден подиум в края на септември, където всеки участник ще има възможността да представи свой завършен тоалет.

Основна цел на проекта „Зелени РеДизайнери“ е да подтикне младежите да придобият нови умения, свързани с това да се грижат за дрехите си, но и да изразяват собствената си креативност – измисляйки уникални и персонализирани дизайни.

Защото модата не се изразява в това да вредим на природата, хората и планетата, а да създаваме красота. А защо да не започнем още сега?

Проектът се реализира в сътрудничество със сдружение “Общество 528” и Регионална библиотека “Стилиян Чилингиров” и се реализира с финансовата подкрепа на ЕС по Програма “Европейски корпус за солидарност”.

 

Изложба и базар с екологична кауза

Организират Базар за размяна на дребни вещи

Коледен базар в Медицинския филиал

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *