Проектът за патронажна грижа продължава - Телевизия Шумен
Проектът за патронажна грижа продължава

Почасовата грижа за възрастни хора и хора с увреждания, която се изпълнява по проект на община Шумен, ще продължи още шест месеца. Проектът получи одобрение за удължаване. Средствата, в размер на над 570 000 лв., са изцяло от Европейския социален фонд.
Нуртен Хюсеинова е домашен помощник на 90-годишния Славчо Рангелов, който е самотноживеещ. Възрастният мъж получава пълен спектър от услуга, освен грижа за дома му помага и в плащането на сметките, а и в други ситуации.
„Времето е малко, ама справя се с времето – час, час и нещо, някой път повече, всичко върви по моето желание ,тъй да се каже. Много съм доволен“, каза Славчо Рангелов.
Нуртен се грижи за общо четирима потребители.
„Радвам се, че им помагам, от две години работя, приятно ми е с възрастни хора да работя, уважават ме се, разбираме се, като имат нужда помагам им“, разказа Нуртен Хюсеинова.
Дейностите по грижата за възрастни хора, като Славчо или такива с увреждания се изпълняват по проект „Патронажна грижа +“, по който са ангажирани общо 55 души, сред които домашни и социални помощници, медицински сестри и психолози.
„Домашните помощници помагат в почистването на домовете на нашите потребители, пазаруват със средства на потребителите, заплащат битови сметки също със средства на потребителите, социалните работници подпомагат възрастните хора по административни услуги, медицинските сестри също, отивайки в домовете, следят техния здравен статус“, обясни Айлин Ведат – ръководител на екипа.
Грижата за нуждаещите се се изпълнява до два часа на ден за потребител.
„Потребителите са в очакване, знаят, че някой ще им отвори вратата, знаят, че някой ще бъде, те знаят, че има хора, на които да се доверят, на които да разчитат, дори когато са извън графика могат да се обадят на телефоните на диспечера или на ръководителя, или съответно на домашния помощник и да поискат допълнителна подкрепа, никога не е отказвана такава“, каза Севелина Колева – ръководител на проект „Патронажна грижа +“.
Дейностите по проекта стартираха през 2021 г., а сега са удължени с шест месеца.

Община Шумен продължава да приема заявления за „Патронажна грижа+“

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *