„Против“ бизнес плана на ВиК - Телевизия Шумен
„Против“ бизнес плана на ВиК

Асоциацията по ВиК отхвърли бизнес плана на водното дружество в Шумен, който предвижда огромно увеличение на цената на водата. С 52% от гласовете общините събраха мнозинство и не приеха документа. Освен представителя на държавата, единствено Върбица подкрепи бизнес плана, Каолиново се въздържа.
Областният управител беше упълномощен от държавата да гласува „за“ бизнес плана на ВиК. От останалите членове на Асоциацията – 10-те общини от областта, три не изпратиха представители. Планът на дружеството получи зелена светлина само от една община в Шуменско.
„Общински съвет град Върбица ме упълномощи а гласувам „За“, заяви Бейсим Мустафа – зам.-кмет на Върбица.
Каолиново пък се въздържа. Другите пет общини категорично го отхвърлиха. Техните представители посочиха огромните загуби на вода и почти пълната липса на инвестиции в новия бизнес план.
„Да се предвиждат 98 000 лева за догодина в инвестиции в довеждащи водопроводи! Срамота е! Затова сме категорично против този бизнес план. По този начин, пак казвам, дружеството няма да излезе от батака. Защото загубите вървят, те са константа“, категоричен бе Иван Иванов – зам.-кмет на Никола Козлево.
И още – налага се общините сами, с пари от бюджетите си и на парче, да подменят водопроводи, за да не оставят жителите си на сухо или да плащат за вода, която се губи по остарелите тръби. Помагат и при ремонтите.
„Няма техника ВиК, използваме нашата техника. Къде се мъчим безвъзмездно, къде възмездно. Аз съм готова да си направя общинско ВиК и да си обслужвам всичко това и да знам, че Общината носи отговорност и за цената, и за това, че няма вода. Ако законодателството ми разреши това ще го направим в община Смядово“, каза Иванка Петрова – кмет на Смядово.
В същото време общините нямат думата при вземането на важни за жителите им решения.
„Крайно време е да има законодателни промени, за да могат да бъдат решени някои от проблемите. Вие виждате какво става сега – ВиК дружеството има 51 процента държавно участие. Всички останали общини имаме по някакъв процент и ние нито можем да контролираме, нито можем да изискаме нещо от ВиК“, каза кметът на Шумен Любомир Христов.
Оттук нататък дали ще плащаме 5,25 лв. за кубик вода на фона на почти нулеви инвестиции в подмяна на старите и продупчени тръби, решението е на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Разглеждат бизнес-плана на ВиК-Шумен

Предстоят ВиК ремонти

Съветниците против бизнес плана на ВиК

Не одобриха бизнес плана на ВиК

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *