Проучват дворцовия град край Преслав - Телевизия Шумен

Четири екипа археолози работят в Дворцовия град край Велики Преслав. Средствата за разкопки са в размер на 40 хиляди лева и са спечелени по проект пред Министерството на културата.
За първи път екип от Археологическия музей ще работи в сърцето на стария Преслав – в Дворцовия град във Вътрешната крепост. Успоредно с тях терена ще проучват и три екипа от БАН.
„За съжаление много е разбита сградата. От нея не можем да открием запазени градежи. В негатив почти се виждат структурите, зидовете са запазени само в основите. Въпреки това напластяванията, които са над сградата също носят интересна и съществена информация. Тя е свързана предимно с обитаването на тази част от Дворцовия център, след столичния период“, каза Мария Манолова – археолог.
По този терен се работи от няколко години. И този път археолозите са попаднали на жилища от ранния и късния следстоличен период – от края на 10 и началото на 11 век.
„Тази многопластовост предполага едни сериозни практически нарушения в процеса на работата, тъй като всяка следваща епоха е засягала останките от предишната . Хората, които са живеели по-късно, не са се съобразявали с това, което е било преди. Използвали са нещата, които са намерили по -най удобния за тях начин“, обясни Петър Димитров – археолог.
Екипът от Археологическия музей в Преслав ще проучва югозападния сектор на старините. Там преди години бяха разкрити редица сгради от комплекса, използван от владетеля, книжовниците и духовниците.

Археолози алармират за провал на сезона

Откриха 115 предмети с вид на археологически обекти

Професионален празник на археолозите

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *