Първа мисия на медицински хеликоптер с пациент от Шумен - Телевизия Шумен
медицински хеликоптер

Първа ситуация в България с мисия на един от новите медицински хеликоптери. По спешност пациентка от шуменската многопрофилна болница е била транспортирана по въздух до лечебно заведение в София.
Медицинският хеликоптер каца на шуменското летище в 9:42 ч. днес. До там с реанимобил е транспортирана 49-годишна пациентка от областната болница, след което е поета от екипа на въздушната линейка за полет до университетска болница „Света Екатерина“ в София. Жената е била настанена в шуменската болница на 26 май с неврологична симптоматика и гърчове.
„При направените клинични, кръвни и образни изследвания не се намериха никакви патологични отклонения, което всъщност затрудни нашата работа. Въпреки провежданото адекватно лечение състоянието на пациентката продължи да се влошава, което наложи да бъде поставена в медикаментозна кома и на изкуствена вентилация. Доста рискове крие транспортът, продължителен транспорт по земята, и за това беше потърсена възможност да бъде потърсена с въздушен транспорт“, обясни д-р Димитър Костов – директор МБАЛ-Шумен.
Организацията на въздушния транспорт е преминала бързо и без проблеми. Междувременно работата за изграждане на хеликоптерна площадка в двора на болницата в Шумен е в ход.
„Беше поръчано задание на фирма, беше направено аеронавигационно заснемане на двора на болницата, на терена всъщност, на терена, той не е собственост на болницата. Избрано беше място, където може да бъде изградена тази площадка, това задание беше внесено в Агенцията по въздушен транспорт, където е одобрено вече и заверено, тоест предстои вече изграждането на площадката, надявам се, че до края на годината ще бъде приключен този въпрос“, каза д-р Димитър Костов – директор МБАЛ-Шумен.
Към момента състоянието на пациентката е стабилно, като за нея грижи полага екипът на болница „Света Екатерина“ в столицата.

Изграждат хеликоптерна площадка в двора на болницата

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *