Работилница за мартеници в село Дибич - Телевизия Шумен

Мартеници и предмети за бита изработиха жените от Дибич по повод предстоящите пролетни празници. Творбите са ръчни, а традицията е много стара и се предава от поколение на поколение.
Мартениците и красивите предмети за бита печелят от пръв поглед госта на местната работилница в читалището на село Дибич. Сръчните ръце на жените, които са и самодейки във фолклорната група, плетат, връзват и преплитат пролетните амулети, а наричанията им са за здраве и плодородие.
“Мартеницата се прави от бял и червен конец, навива се и каквото желание имаш го предаваш на мартеницата. Червено и бяло е символ на добротата, на здравето и благословеното”, разказа Петранка Денчева, която изработва и авторски модел на Пижо и Пенда
Традицията за общо майсторене на мартеници е отколешна и днешните жени са я наследили от предците си. Сега я предават и на младите, а те показват завидна сръчност.
“В момента плета, правя две бримки, премятка и си го доизплитам отново. Нещо, което да ми хареса за Баба Марта”, обясни Нели Борисова, която с ентусиазъм се включва в творческата работилница.
Ритуалът по приготвяне на мартеници ще завърши с окачването им на голямо сърце пред читалището. То ще радва погледа на местните хора и ще носи благослова на идващата пролет.

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *