Разбиха схема за купуване на гласове в Разград - Телевизия Шумен
Разбиха схема за купуване на гласове в Разград

Разбиха схема за купуване на гласове в Разград. По време на вота на 11 юли са били подадени близо 2500 заявления за гласуване в подвижна кутия за хора с увреждания или в пъти повече от изборите през април. “Оказа се, че на територията на област Разград има подадени най-голям брой заявления изобщо за цялата страна. Абсолютен рекордьор е област Разград по брой подадени заявления за гласуване в подвижна избирателна кутия от лица с трайни увреждания”, каза на брифинг старши комисар Диян Минков – директор на Областната дирекция на МВР-Разград.
В най-голямата община от областта – Разград, заявленията са 90. На фона на това в малки общини като Кубрат и Исперих те са били по 500. Затова от полицията започнали проверка. “Колегите се натъкнаха на фрапиращи нарушения. Оказа се, че лицата, с които разговаряме и снемаме сведения, от чието име са подадени такива заявления – с цел да гласуват с подвижна избирателна комисия, изобщо не знаят за съществуването на тези заявления. Друга констатация при проверките на колегите е, че се установяват индикации за евентуално съставяни медицински документи с невярно съдържание. Тези документи са изискуеми съгласно правилата и без тези документи не може да се установи, че лицето има такова право”, посочи директорът на ОД на МВР – Разград.
Старши комисар Минков каза още, че за да се осъществи такава схема, някои от служителите в общинските администрации не са упражнили контрол при приема на документите за гласуване в подвижна секция. Едно от населените места в Разградско, където полицията е засякла нарушения е село Бисерци. Според кмета Алиш Арифов заявления са подали 82 човека. “Всички тези хора имат ТЕЛК решения. Аз не съм специалист да определя кой е инвалид, кой не е инвалид. Всички те са над 50 процента инвалиди. Има хора, които не могат да вървят, така че който представи, законът го позволява”, каза Алиш Арифов.
Проверките по случаите продължават.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *