Разследват измами с дърва за огрев - Телевизия Шумен
Близо 450 нарушения на скоростта в празничните дни

За измами чрез интернет сайтове и платформи в социални мрежи за продажби на пелети, дърва за огрев, фургони и отоплителни уреди и системи са сигнализирали жители от Шуменско. Полицията работи по няколко случая, след приети жалби и работи за установяване на извършителите.
Схемата, независимо от предлаганата стока, е идентична. Предлагат се пелети и дърва за огрев на атрактивни и значително по-ниски от пазарните цени. Обявите са на частни лица и са публикувани в платформи за продажби и интернет сайтове. При комуникация след „изгодната оферта“ търговецът настоява да се преведе капаро по сметка, за да е сигурен, че купувачът е сериозен. В един от случаите, за които е подаден сигнал в полицейското управление в Шумен, е преведена половината от стойността на стоката. Това се случило след като „търговецът“ съобщил, че има проблем при вноса на стоката на границата, настоявал да му бъде преведена по банкова сметка определена парична сума.
Освен пелети на много по-ниски от пазарните цени, се предлагат дърва за огрев, климатици и други отоплителни уреди, фургони. Комуникацията за привидно „изгодните сделки“ протичат през социалните мрежи. „Търговците“ изискват да бъде извършено авансово плащане от страна на заинтересования. След изпращане на превода, очаквана доставка на стоката няма, няма и връзка с търговеца.
От полицията напомнят на гражданите да не се доверяват на обяви, публикувани в интернет, в които се предлагат изгодни сделки за отоплителни суровини на силно занижени цени.
Отправяме апел и към хората, които публикуват стоки за продажби, че също могат да станат жертви на измами. След публикуване на обява в платформа за продажба, и посочен телефон за връзка с продавача се свързва непознат, който проявява интерес към стоката. След комуникация във Вайбър следва предложение купувачът сам да си организира доставката, като казва, че плащането на стоката ще стане чрез линк, който продавачът трябва да активира. Обяснява и че сумата ще бъде преведена по банкова карта на продавача.
„Купувачите“ настояват „сделката“ да става само и единствено чрез Вайбър. Станало ясно, че имитират акаунт в платформата за продажби. Генерира се фалшива връзка, т.нар. линк, където продавачите са помолени да посочат данни на картата си и CVV / CVC кода под предлог, че ще платят за търгувания продукт. След проучване станало ясно, че платформата, чрез която се продава стоката, няма система, чрез която купувачите могат да плащат продукт онлайн.
Призоваваме гражданите да бъдат изключително внимателни, да не предоставят своите данни, да не дават номер на картата си и да не следват линкове на връзки, които им се предоставят чрез различни мобилни приложения, за да не станaт жертва на фишинг атака, а престъпниците да получат техните пароли, банкови данни или друга поверителна информация.

Превенция на телефонните измами

Внимание: Опит за измама чрез имейл

“Врачка” измами жена с крупна сума

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *