Реновират старческия дом в Нови пазар - Телевизия Шумен

Нуждата от социална услуга, от типа настаняване в Старчески дом, за хора от третата възраст е все по-необходима. Пример за такъв дом, функциониращ добре повече от 10 години, е този в Нови пазар. За да се подобри услугата там, сега от общинското ръководство предвиждат реновация на Дома.
Общинският старчески дом в Нови пазар след откриването си през 2007 година, доказва необходимостта от предоставяната на социална грижа за нуждаещите се възрастни хора от Нови пазар и от други населени места. Но въпреки, че материалната база е поддържана и в добро състояние, от откриването досега не са правени подобрения. Сега повишаването на стандартите и подобряването на материалната база са сред приоритетите на кметския екип.
“Няма да има увеличаване на капацитета на хората, които са домуващи, но ще се разширят пространствата, с които те ще могат да разполагат. Ще има единични стаи, ще има пространства за релакс и игри”, каза кметът на община Нови пазар Георги Георгиев.
Реформирането на Старческия дом е съобразено с новите изисквания на Закона за социалните услуги.
“Това са държавни средства, до края на март месец е срокът за кандидатстване, вече имаме разрешение на Общински съвет. Имаме енергийно обследване и подготвяме проекта, който ще успеем да подадем до края на март месец”, посочи още кметът на Нови пазар.
Общинският старчески дом в Нови пазар е с капацитет за 65 ползватели, като към момента той е зает на 100 процента.

Редица инфраструктурни проекти в Нови пазар

Нови пазар отпусна финансова помощ за Турция

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *