Рискове в отоплителния сезон - Телевизия Шумен

Със застудяването на времето започва и отоплителния сезон. Статистиката сочи, че през зимата стават най-много пожари, които причиняват материални загуби, а понякога и отнемат животи. Затова от противопожарната служба съветват за внимание и отговорност при използването на отоплителните уреди.
Преди години Стефанка е щяла да загуби дома заради непочистен комин. Лошият спомен я научил всяка есен да подготвя къщата си за зимата, защото продължава да се отоплява на твърдо гориво и иска да е сигурна, че е безопасно.
“Силен вятър имаше тогава и не беше измазан отвънка, и дупки имало от тухлите и се запалва. Извиках комшиите, дойдоха, изгасиха го с едно мокро одеяло, завихме го и хайде”, разказа за инцидента Стефанка Спасова.
Непочистеният комин е най-честата причина за битовите пожари през зимата. Отоплителните печки не бива да се оставят без надзор, под тях е задължителна негорима подложка.
“Тези печки на твърдо гориво трябва да бъдат на достатъчно разстояние, като казвам достатъчно разстояние, считайте на един метър от горими материали. Има пожари, които са предизвикани от това, че в близост до отоплителния уред, до печката на твърдо гориво и те се запалват от високата температура на самата печка”, припомни рисковете през зимния сезон Красимир Колев, началник на РСПБЗН – Шумен.Като в повече села у нас и в Мараш хората масово се топлят с дърва и въглища. За да избегнат пожари редовно почистват комините на къщите си и кюнците на печките от сажди.
“През последните години всички много внимателно боравят с дървата, с отоплението на твърдо гориво. От доста години не съм чувала да има някакви фрапиращи огньове, пожари и т.н. Всички знаят, който е пожелал с нещо да помогна, винаги съм се отзовавала”, каза кметът на село Мараш Красимира Минкова.
Много е важно, при отопление с електрически уреди, те да не бъдат включени в разклонител заедно с други консуматори, защото това може да предизвика претоварване на електрическата инсталация. От началото на октомври до сега в областта са станали 33 пожара с материални загуби. През отоплителния сезон миналата година са отчетени 87 пожара със загуби.

46% ръст на пожарите

Пожари заради човешка небрежност нанесоха материални щети

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *