Съдебни заседатели положиха клетва - Телевизия Шумен

На тържествена церемония Съдебната палата в Шумен новите съдебни заседатели положиха клетва пред Общото събрание на съдиите на Окръжния съд, съобщиха от пресслужбата на институцията. За голяма част от заседателите това е първи мандат, който ще продължи до 2026 г.
„Приветствам ви за решението да станете съдебни заседатели и по този начин да изпълните гражданския си дълг към обществото. Бъдете отговорни, вземайте решенията си без емоции, обективно и безпристрастно“, каза в обръщението си София Радославова, административен ръководител и председател на Окръжен съд – Шумен.
Съдебните заседатели са 34, избрани на квотен принцип от Общинските съвети в град Шумен, град Нови пазар и град Велики Преслав и одобрени от Общото събрание на съдиите от Апелативен съд-Варна. През мандата си те ще участват като членове на съдебните състави при Окръжен съд-Шумен, разглеждащи наказателни дела. Като такива имат еднакви права и задължения със съдиите. Статута им е уреден в Закона за съдебната власт.
Денят продължава с обучение, предмет на което са именно статутът, правата и задълженията на съдебния заседател. Лектор е съдия Светлин Стефанов от Наказателно отделение на Окръжен съд – Шумен.

Изслушват кандидатите за съдебни заседатели

Удължават срока за подаване на документи за съдебни заседатели

Избират съдебни заседатели

Търсят се нови съдебни заседатели

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *