ШУ вече е член на консорциум “ЕРИК” - Телевизия Шумен

Шуменският университет „Епископ Константин Преславски” вече е член на престижния Европейски консорциум за изследвания „ЕРИК“. Новината съобщи директорът на Астрономическата обсерватория проф. Драгомир Марчев.
Шуменското висше заведение влиза в престижния консорциум ЕРИК чрез участието си в проект свързан с обзорни изследвания на небето ЛОФАР-БГ.
„Това е консорциум, където влизат научни колективи като ЦЕРН, като европейската наблюдателна база ЕСА“, каза проф. Драгомир Марчев, директор на Астрономическа обсерватория на ШУ “Епископ К. Преславски”.
Изграждането на ЛОФАР-БГ станция предстои, но договорът вече е подписан и Шуменският университет е равноправен член от 1-ви януари 2023-та година.
„Там има много предимства за младите колеги – стипендии, не се начислява ДДС върху апаратурата, която се купува. Изобщо доста така преференциални условия и ние да се наредим там, мисля, че за нашия университет, за града и за България това ще бъде доста престижно“, каза още проф. Драгомир Марчев.
„ЕРИК“ има за цел да се улесни създаването и експлоатацията на научноизследователски инфраструктури от общоевропейски интерес, а също и на международно ниво.

50 години Шуменски университет “Епископ К. Преславски”

Кръводарителска акция в Шуменския университет

Ремонтират Астрономическия център

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *