Шумен отбеляза тържествено националния празник 3 март - Телевизия Шумен

Със заупокойна молитва в памет на загиналите за Освобождението на България войни и опълченци, отслужена от отец Димитър в храма „Свето Възнесение Господне“, започнаха честванията за Трети март в Шумен. Архиерейският наместник отслужи и молебен за здраве и благоденствие на българския народ. В празничния ден пред храма се състоя тържествена церемония за поднасяне на венци и цветя пред паметните плочи на опълченците от Шумен и от Шуменско. В ритуала участваха кметът проф. Христо Христов, областният управител Добромир Добрев, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, заместник-областният управител Нели Георгиева, заместник-кметове, общински съветници, представители на военни, културни, просветни, партийни организаци и граждани.
Кулминацията на честванията по случай 146 години от Освобождението на България бе тържествената заря-проверка пред Паметника на загиналите във войните шуменци.
“На тази дата се покланяме пред делото на всички знайни и незнайни герои и жертви, които българският народ даде в борбата си за национална независимост. Признателни сме и почитаме паметта на хилядите войни и доброволци от много народи – руснаци, румънци, финландци, поляци, украинци, сърби, черногорци, естонци, литовци, латвийци и други, загинали в Руско-турската война от 1877-1878 г. Подвигът им няма да бъде забравен и българският народ винаги ще се прекланя с благодарност пред тяхната саможертва! Убеден съм, че днес, във време на изпитания и предизвикателства ще съхраним паметта на войните, оставили костите си по бойните полета, ще запазим възрожденския си стремеж да заемем своето достойно място в европейското семейство и да бъдем равни на другите европейски народи. Убеден съм също, че не трябва да пестим сили за благото на България. Дължим го на нашите предци, които мечтаеха, работиха и проливаха кръвта си за нея. Дължим го и на нашите деца, които един ден, също като нас, ще могат свободно да извикат: „Да живее България!“ И ще веят гордо родния трибагреник, а децата им ще сричат „Аз съм българче“. Нека пазим и укрепваме българската държавност! Да пребъде България!”, каза в празничното си слово кметът на Шумен проф. Христо Христов.
На фона на развети трибагреници след изпълнението на националния химн тържественият ритуал завърши със заря.

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *