Шумен почете будителите - Телевизия Шумен
Шумен почете будителите

Тържеството по случай Деня на народните будители събра много деца, преподаватели, официални гости и представители на местната власт, както и граждани пред читалище „Добри Войников“ в Шумен, където по традиция се отбелязва празника.
”Днес се прекланяме пред народните будители. Ден, посветен на светлото дело на книжовниците, на просветителите на борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на народа ни”, каза Диана Нинчева – водещ на церемонията.
”Дни като този са достатъчни, за да ни изпълнят с енергия и да ни накарат сърцата ни да запламтят точно, както в миналото народните будители са накарали тлеещия и почти изгорял български дух да запламти и да се съхрани и до днес”, каза Аксиния Маринова – СУ „Сава Доброплодни“.
Днешният ден е празник и на настоящето, в който почитаме и будителите на новото време – дейци на словото, културни дейци, преподаватели, като Снежана Аврамова от детска градина Светулка.
”В чест на празника на българските будители водим децата, традиция е просто да водим децата да ги запознаваме с нашите будители и съвременни и в миналото, в знак на уважение. Да не сме примирими с трудностите и да искаме и още, и още за по-добър живот за просперитет на България, на града ни”, каза Снежана Аврамова – учител в ДГ „Светулка“.
Празничният ритуал завърши с поднасяне на венци и цветя на паметника на видния шуменец, общественик и дарител Нанчо Попович.

Ученици почетоха будителите

Шуменският университет отбеляза 1 ноември

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *