Симфоничен концерт “На два континента” - Телевизия Шумен

Симфониета – Шумен кани ценителите на класиката на вълнуваща музикална разходка „На два континента“. В изпълнение на Лелйа Байрамогуларъ (флейта) и Байрам Байрамогуларъ (обой) в зала “Венета Вичева” ще прозвучи първото в България изпълнение на Рапсодия за флейта, обой и оркестър. Рапсодията е написана от турската композиторка Йозге Гюлбей Уста, носител на първа награда на втория международен конкурс по композиция в Уругвай, на името на уругвайския диригент Леон Бириоти, с пиесата си за камерна музика Tres Referencias Al Musica. Нейни творби се изпълняват от известни изпълнители в страни като Германия, Южна Америка, Белгия, Русия, Швеция, Турция.
Концертът е в четвъртък – 2 февруари, от 18:35 часа в зала “Проф. Венета Вичева”. В програмата ще прозвучат още: Концертино за флейта, обой и оркестър от чешкия композитор Фр. Кромер, Симфония № 35 „Хафнер“ и увертюрата „Отвличане от сарая“ от В. А. Моцарт.

Доц. д-р Байрам Байрамогуларъ е роден на 27.08.1973 г. в гр. Шумен в семейство на музиканти. На 7-годишна възраст започва обучението си по музика в Шуменската музикална школа при М. Гичкова. След преместване на семейството в гр. Русе продължава да учи пиано при Надя Славчева. През 1987 г. е приет в Национално училище по изкуствата “Проф. Веселин Стоянов” – Русе, в класа по обой на Веска Минчева. Само след две години свири като солист на Русенската филхармония и изпълнява концерта за обой от Д. Чимароза. През 1989 г. се преселва в Турция и през 1992 г. завършва средното си образование в Държавната консерватория в гр. Измир, в класа по обой на доц. Меджит Къзълай. Същата година е приет в Консерваторията „Роберт Шуман” в Дюселдорф /Германия/, в класа на проф. Ташкън Орай, където се дипломира с отличие през 1999 г., а също така завършва и специализацията си. За участието си през 1997 г. с квинтет на конкурса за камерна музика „Роберт Шуман” е удостоен с първа награда. Участвал е в многобройни камерни и солови концерти в Турция, България, Германия, Русия, Узбекистан, Италия, Израел, Казахстан и Иран.
Байрам Байрамогуларъ е член на Русенския фестивален оркестър от самото му основание през 2010 г., с който участва на многобройни концерти на Фестивала “Мартенски музикални дни”. В България изнася концерти със Сливенския симфоничен оркестър, Русенска филхармония, а като солист на Държавния симфоничен оркестър на гр. Бурса /Турция/ гостува на сцената на Варненската опера. Преподавател е по обой в Държавната консерватория на Анталия, Турция, от създаването й през 2001 г. до 2007 г. В момента работи като първи обоист в Държавния симфоничен оркестър на гр. Анталия, Турция.

Доц. д-р Лелйа Байрамогуларъ постъпва в Държавната консерватория в гр. Измир през 1986 г. в класа по флейта на проф. Джахит Копарал и завършва с отличие през 1994 г. Година по-късно е приета в Музикалната Академия „Фолкванг“ в Германия, където първо се обучава при доц. Юо Вашио, а после продължава музикалното си образование с проф. Андре Зебалд. В периода на своето обучение участва с флейтов квартет на конкурса по камерна музика „Кохлер Остбар“ и печели първо място. Участва майсторските класове на А. Николет, Ж. П. Рамрал, Р. Венторф, М. Епстаин, М. М. Кофлер, А. Адорян и др. През 1999 г. печели конкурса за първа флейта при Държавния симфоничен оркестър в гр. Анталия с който осъществява многобройни оркестрови и солистични изяви. През 2019 г. заедно със съпруга си Байрам Байрамогулларъ преоткриват произведението „Лиричен Концерт“ за флейта и обой от турския композитор Дженгиз Танч. Реализират и други премиери от турски композитори. Академическата си кариера започва през 2000 г., като открива клас по флейта в Държавната консерватория в гр. Анталия. Лелйа Байрамогуларъ има две публикации в немското списание „Флуте Актуел“, както и в турски академични журнали. Получава призванието „Артист на Сакио“ от известната Японска марка за флейти и осъществява концерт в Токио /Япония/. Има множество участия във фестивали, гостувания като солист и преподавател, участия в състав на жури във Франция, Германия, Холандия. По време на пандемията основава трио „Патара“ от флейта, сопрано и арфа, с което издава компактдиск. Лелйа Байрамогуларъ е удостоена от Турското дружества АНСИАД с награда „Артистка на годината 2021“. В момента работи като водач на флейтовата група на Държавния симфоничен оркестър на гр. Анталия, Турция и е преподавател по флейта в Университета „Акдениз“.

Симфониета свири Бетовен

Концерт в памет на Станислав Ушев

Симфониетата със световна премиера

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *