Слаб интерес към военното обучение - Телевизия Шумен

Все по-малко желаещи за висше образование във военни специалности, отчитат от ръководството на Военния университет “Васил Левски”.
“Тази тенденция е свързана с това, че младите хора вече не разпознават тази професия като престижна и като желана и кандидатите при нас са все по-малко и по-малко. Това буди голяма тревога в мен, само като пример мога да ви кажа, че от 300 заявени места, свободни, ние приехме 10 курсанта, като нямаше нито един за Шумен”, заяви началникът на НВУ “Васил Левски” бригаден генерал Иван Маламов.
Проблем е също, че голяма част от кандидатстващите отпадат още при подаването на документите.
“Около 60% от всички, които не достигат до изпитите на Националния университет, искам да го запомните добре, това са поради медицински, психически проблеми и неграмотност”, посочи бригаден генерал Иван Маламов.
В шуменския факултет тази година приемът е изпълнен под 20 процента.
“Някои от основните причини, едната е примерно геополитическата обстановка и войната в Украйна със сигурност си оказа влияние на вземането на решение, и на родители, и съвети към младите хора. Това си оказа влияние и при нас”, каза деканът на Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ полк. Дилян Димитров.
Предстои провеждането на кръгла маса, по време на която ще бъдат разисквани проблемите във военното образование.

75 години военно артилерийско образование

Връчват дипломите на студентите от Военния факултет

Курсанти и резервисти положиха военна клетва в Шумен

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *