Смядово усвои 4.5 млн. лева по проекти - Телевизия Шумен

4.5 млн. лева лева е усвоила община Смядово по различни програми и проекти през 2022 година. Сумата е половината от местния бюджет, а голяма част от проектите имат добавена стойност.
“Това е начинът на нашата малка община, с малкия бюджет, ние да подпомагаме инфраструктура, социални грижи, култура и най-вече това, което ме радва – създаване на заетост. Различните програми са с различна продължителност, но в момента най-вече в социалните грижи имам постоянна заетост на 220 човека”, каза кметът на община Смядово Иванка Петрова.
Месец, след като пристига в Смядово от Украйна, Татяна Полянска е наета на работа като трудотерапевт в едно от Защитените жилища.
“Дойдох октомври и през ноември дойдох тук, на работа. Сега уча български език, за да мога да работя, тук колежките ми помагат да се науча по-скоро. Тук ми е добре, спокойно, хубаво се работи. Аз съм работила като ръководител на танцов колектив в Украйна. Заради войната дойдох тук. Имаше такава работа. Тук танцуваме с потребителите и така”, каза Татяна Полянска.
В посока социално включване и комплексни грижи за най-уязвимите групи е поредния проект, който Смядово реализира, съвместно с още две общини.
“Това е Комплексът за интегрирани услуги. Комплексът е част от един по-голям проект, финансиран от Норвежкия финансов механизъм. Един много хубав проект, с още две общини, в социалната сфера. Той работи, Комплексът е отворен, но все още имаме работа по дообзавеждането – обществени поръчки, обзавеждаме рехабилитационен център, обзавеждаме кабинет на психолога, мобилната ми група, която работи от много години, също е включена сега към този Център”, посочи кметът на община Смядово.
В момента община Смядово активно подготвя проектни предложения, с които ще инвестира допълнително средства по линия на Плана за възстановяване и устойчивост.

Смядово в готовност за санирането

Нови социални проекти в Смядово

Нов център за възрастни в Смядово

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *