Спират тока на ВиК заради дългове - Телевизия Шумен

Електрозахранването на обекти на “ВиК – Шумен” ще бъде преустановено по искане на доставчика на електроенергия, заради натрупания до момента огромен дълг за консумирана електроенергия. Това съобщиха от електроразпределителното дружество, лицензиран мрежови доставчик за района на Североизточна България. От утре започва поетапно спиране на електрозахранването на помпени станции на “ВиК – Шумен”, което което означава, че редица клиенти дружеството ще останат без водоподаване, се казва в писмото на ЕРП Север. Преустановяване на електрозахранването на помпените станции на ВиК – Шумен по предварително изготвен график ще има за следните населени места: гр. Шумен – част от града, основно по-високите части, приблизително една трета от населеното място; гр. Велики Преслав – почти целият град; гр. Нови пазар – част от града, основно по-високите части, приблизително една трета от населеното място; част от населените места на територията на следните общини – Община Хитрино, Община Каолиново и Община Венец.
В случай, че от страна на доставчика на електроенергия постъпи искане за възстановяване електрозахранването, ЕРП Север има готовност незабавно да отговори на искането, като трябва да се има предвид, че при включване същото няма да доведе до моментално възстановяване на водоподаването, поради липсата на подобна техническа възможност на помпените съоръжения.
На сайта на ЕРП Север са публикувани уведомления за първоначалните изключвания в посочените райони:
17.05.2023 г. – от 10:00 ч. до 14:00 ч.
18.05.2023 г. – от 10:00 ч. до 16:00 ч.
При липса на плащане или договореност с доставчика от страна на ВиК Шумен, прекъсването ще продължи от 22 май в 10:00 ч. Без водоподаване ще останат части от изброените по-горе населени места, чиито помпени станции ще бъдат с изключено електрозахранване.
За създалата се неблагоприятна ситуация за жителите на засегнатите населени места и в опит да помогне за разрешаване на проблема ЕРП Север е сигнализирала многократно отговорните институции Български ВиК Холдинг, МРРБ, Министерство на енергетиката, КЕВР, ДАНС, Областна администрация Шумен, Община Шумен, РД “Пожарна безопасност и защита на населението”, с копие до “ВиК – Шумен”.

ВиК – Шумен изпълнява оздравителен план

ВиК-Шумен в тежко финансово състояние

Против бизнес-плана на ВиК

Не взеха решение за бизнес плана на ВиК

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *