Срути се покривът на стара къща - Телевизия Шумен
Срути се покривът на стара къща

Обезопасиха къщата на улица „Цар Освободител“ в Шумен, чийто покрив се срути късно снощи. Сградата, която е паметник на културата, е частна собственост и от години е оставена да се руши.
Занемарена от години, къщата на художника Стефан Петров, бавно, но сигурно потъва в разруха. Спомени какво е било някога пазят съседите.
„Тука аз съм израснал, горе-долу си го спомням дядо Стефан, художника с жена си.
Но, с годините, Златка и Петър, брат и сестра, поизостана тази къща“, разказа Тони Добрев – съсед.
Къщата на ул. „Цар Освободител“, която е паметник на културата, е оставена да се руши, застрашавайки живота на минувачи и шофьори. След дъждовете през последните дни, покривът поддал и снощи се срутил като отломките затрупали тротоара и част от улицата.
„Заградено, не мога да вляза в магазина. Аз си плащам наем, плащам патент на Общината, бяха заградили всичко. Не знам, дано да вземат мерки, ще я събарят ли какво ще я правят тая къща. Как да не се притеснявам, какво да правя, тук си вадя хляба, аз съм 24 години в този магазин“, каза Галя Недева – собственик на магазин в съседство.
Събарящата се сграда заплашва и околните къщи и съседите се молят да не загубят домовете си.
„Аз не съм се качвал, не смея. Ако неща са хванати там горе, тя ще повлече и стената. Аз тъй мисля, тя и другата къща може да падне, там поема тази“, каза Тони Добрев.
Веднага след инцидента снощи и рано тази сутрин комисия от Община Шумен и полицията направи оглед. Решено е в участъка пътното платно да бъде стеснено с ограждения. Временно е забранено и паркирането по ул. „Цар Освободител“ в участъка от ул. „Цар Калоян“ до ул.“ Димитър Благоев“.
„Ще бъдат набити колчета и опъната оградна мрежа, 2 метра висока“, обясни Васил Василев – ОП „Строителство и благоустройство“.
Освен неразбирателства между двамата наследници на художника и третият собственик на част от сградата, къщата е и обект на специална защита като паметник на културата от 2011 г.
„Утре специалисти от Института по недвижимо културно наследство ще огледат, тъй като това е паметник на културата. Това малко повече усложнява нещата. Примерно снощи гледахме, ние можем от общинското предприятие да осигурим вишка, която да издигне специалист горе, да почисти най-горната част на покрива откъдето е падало, но реално нямаме право да го правим в частен имот“, обясни Николай Колев – зам.-кмет по икономическо развитие.
Телевизия Шумен потърси за коментар един от собствениците, но тя категорично отказа. Какво предстои ще стане ясно след огледа на експерта от Министерството на културата.

Рухналата къща е на известен художник

Затвориха участък от ул. „Цар Освободител” заради срутен покрив на къща

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *