С традиционен ритуал в Музейния комплекс и целуване на кръста в църквата започна празникът Трифон Зарезан в Смядово. Шествие, начело с кмета на общината Иванка Петрова, премина през града до мястото на ритуалното зарязване.
По отколешна традиция празникът за Трифон Зарезан в Смядово започна със звън на камбана. Свещеникът благослови лозарите и шествие с тъпан и гайда пое към лозето.
Там беше подредена трапеза, а гостите бяха посрещнати с пита.
“Това е една много хубава традиция в Смядово, която ние си я празнуваме от много години. Аз днес пожелах тази традиция да продължи по същия начин: със зарязването. Тази година видяхте, че има нов Трифон, решихме да го научим. Конкурсът за вина и мезета е както всяка година. Това е един празник за Смядово. Нека да излезем, да се повеселим, да пием хубаво червено вино и всички да сме живи и здрави!”, каза Иванка Петрова, кмет на община Смядово.
Авторитетно тричленно жури оцени вината на местните майстори. Те бяха 25. Носител на наградата за червено вина стана дама. Петя Михайлова.
“Хубаво вино се прави от зарязването до поставянето в съдовете. С много желание и любов. Поне при мен няма тайна. Правим го така, както са го правили старите хора“, каза Петя Михайлова, майстор винар.
Призьор при белите вина стана Венелин Великов.
“Бяло вино се прави първо с мерак, търпение. Бялото вино се прави много трудно, не е като червеното. Има някои специфични тънкости: плътност, цвят, утайки. Мисля, че се справям засега. Да не звучи самохвално, но се гордея малко с това”, каза Венелин Великов, майстор на бяло вино.
След добрата храна и глътките питие на боговете хорото на поляната се изви от самосебе си.
Църквата почита Св. Трифон, покровител на лозарите
Вижте повече новини във Facebook и Youtube.