Студентски видео арт фестивал - Телевизия Шумен
Студентски видео арт фестивал

Студентски видео арт фестивал се провежда за осми път в Шумен. Университетът посрещна участници от Румъния и Турция.
Фестивалът се организира от катедра “Технологично обучение, предприемачество и визуални изкуства” към Шуменския университет.
„Видео арт, както е официалното наименование на фестивала, е една идея, която се породи, поради тази необходимост от смесване на класически форми в образованието със съвременните медии и видео арт е един такъв продукт, който намира все по-голямо място в образователните процеси като електронни ресурси и подобни такива“, каза проф. Валери Чакалов – куратор на фестивала
Сред гостите на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” са представители от Националния университет по изкуството в Букурещ.
„Ние се опитваме да учим студентите да мислят визионерски и да предвиждат нещата си във времето и как да ги направят. Нека кажа, че това е основният принцип на нашата работа когато правим видео“, каза Адриан Меделеано – Национален университет по изкуство в Букурещ.
Също така в Шумен са и представители на университет “Мимар Синан” в Истанбул и Тракийския университет в Одрин.
„За мен връзките с Балканите като цяло са много важни. Моят произход всъщност е от България. За това за нас е важно да имаме съвместни такива културни сътрудничества и проекти. За нас всичко това е много важно, двата университета са братски университети“, каза проф. Мелят Юзун – Тракийски университет в Одрин.
„Както моите студенти, така и студенти от други университети, на които съм съобщавал за събитието, се подготвят за него. Това означава следното – всички студенти, които получават информация за това събитие, познават Шуменския университет. Освен това в Турция всички университети, до които достига тази информация, те вече знаят за Шуменския университет“, каза Проф. Инсел Инал – университет “Мимар Синан” в Истанбул.
Утре в 11:00 в Галерия “Университетска” ще бъдат връчени наградите на тазгодишния фестивал.

Университети на изложение в Шумен

Свободни места в университета

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *