Сурвакари при кмета по случай Василица - Телевизия Шумен
Сурвакари при кмета по случай Василица

Сурвакари наричаха за здраве в община Шумен по случай ромската Нова година. За празника, известен като Банго Васил или Василица, те отправиха благопожелания към кмета проф. Христо Христов и неговия екип.
Заедно със сурвакарите беше образователният медиатор Георги Самиров, които изтъкна значението на празника, като символ на обединението, прошката и толерантността.
”Участниците са от няколко училища, доброволци, които в момента са към Център “Амалипе” и Фондация “Подобри”, тя и младежка организация, имаме и студенти също, които са стипендианти на Център “Амалипе”. Голям е празникът. Този празник събира, сплотява семейството, затова е толкова голям празник. Другият празник, ромски не само, но и български, е Гергьовден. Пожелавам на зрителите ви, и на всички граждани – да бъдат много по-сплотени, много по-единни и да имат търпение за всяко нещо, което се случва”, каза Георги Самиров – образователен медиатор.
Кметът на Шумен дари сурвакарите и пожела добрите пожелания да се сбъдват, а децата и младежите да продължат да популяризират традициите и празничната обредност на ромската общност.

Ученици от село Изгрев сурвакаха кмета на Венец

Ученици от Шумен сурвакаха премиера

Сурвакари при общинската администрация

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *