Светът отбелязва Ден на редките болести - Телевизия Шумен
Светът отбелязва Ден на редките болести

Последният ден на месец февруари светът е посветил на хората с редки болести. Познати са над 6000 вида различни редки заболявания, а всеки 20-ти човек в България е потенциално засегнат от някое от тях. Мария и Цветалия са втори курс в шуменския филиал на Варненският медицински университет. Смятат, че е важно да са запознати с проявите на редките болести.
“Чували сме за тези болести. Много рядко сме се срещали с тях в живота. Нашата роля е да се научим да ги обслужваме тези болни, да научим техните семейства да работят с тях, да не бъдат ощетени в обществото и да бъдат приобщени към нас”, каза Мария Илиева, студент в шуменския филиал на Варненския медицински университет.
“Разбрах, че наистина е важно да обръщаме повече внимание, да се научим наистина да обслужваме тези пациенти по правилен начин и да внимаваме, да сме много по-информирани”, допълни второкурсничката Цветалия Кирова.
Едва за 5 процента от тези заболявания е налично лечение. 75 процента от пациентите с редки болести по света са деца.
“Тези хора имат различни цветове и ние за това символично ще си направим тази оцветявка. Да покажем, че като млади хора, като бъдещи медицински специалисти споделяме проблемите на хората с редки заболявания”, каза проф. Соня Тончева директор на Филиал-Шумен към МУ-Варна.
Студенти и техните преподаватели поставиха различни цветове на лицата си в знак на съпричастност към хората страдащи от редки болести. Тази година информационната кампания носи името “20-ят герой”
В знак на съпричастност тази вечер сградата на Драматично-куклен театър “Васил Друмев” е осветена в разноцветни светлини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *