Светлинно шоу и богата програма за 100-годишния юбилей на шуменската библиотека - Телевизия Шумен

В дните 5-7 октомври ще се състоят заключителните събития, с които през настоящата шуменската Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” отбелязва своя 100-годишен юбилей. Началото на празничната програма e на 5 октомври. В 17:30 часа ще бъде открита фотодокументалната изложба „Моите съвременници : Литературните приятелства на Стилиян Чилингиров”. Изследвайки част от документалното наследство, оставено от патрона на Шуменската библиотека – писателя и общественик Стилиян Чилингиров, изложбата разказва за известни и по-слабо познати личности от литературния и културния живот
на България през първата полови на XX в., личности, с които Чилингиров е поддържал приятелски, литературни или обществени връзки.
Акцентът в празничната програма е на 6 октомври, когато за своите гости библиотеката организира представяне на документалния филм „Пазител на духа и знанието: Шуменската библиотека „Стилиян Чилингиров” на 100 години” и дискусионна среща, посветена на четенето, с участието на проф. Диана Борисова от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, доц. д-р Юрий Проданов от ШУ „Епископ Константин Преславски”, доц. д-р Румен Бостанджиев от Центъра по хуманитарни науки на Бургаския свободен университет, Минчо Николов от Института за съвременна психология в Стара Загора, Светлозар Желев – директор на Националния център за книгата в НДК, Александър Кръстев – създател на сайта за книги и четене „Аз чета” и на дигитална агенция „BookMark”.
Събитието в празничната програма, организирано както за гостите на библиотеката, така и за шуменската общественост, е светлинно-музикалният спектакъл, обединяващ най-новото „Меджик лазер шоу” на „Дани лазер шоу” и маг Икар и ефектните музикални интерпретации на струнен квартет „Интро”. Зрелищният спектакъл с ефектно синхронизиране на звук и светлина ще започне в 19:30 часа на 6 октомври пред централния вход на библиотеката. На 7 октомври библиотеката организира програма за своите гости.
Входът за всички събития, посветени на 100-годишния юбилей на културния институт е свободен. Във връзка честванията в дните 6–7 октомври Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” няма да работи с читатели.

 

Национална конференция в библиотеката

Детска работилница в библиотеката

Нощ в библиотеката в Шумен

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *