Световен ден на сърцето е - Телевизия Шумен
29 септември е Световен ден на сърцето

На 29 септември светът отбелязва деня на сърцето. Неговите заболявания към момента продължават да бъдат една от водещите причини за заболеваемост и предотвратима смърт в световен мащаб.
България е на първо място в Европейския съюз по сърдечно-съдови заболявания, сочи статистиката. Нейко Анастасов от град Лозница очаква да бъде изписан от кардиологична болница, след като са му поставени три стента.
”При изкачване при вървеж получавах болки в гърдите”, разказа Нейко Анастасов.
Той вече е преживял един инфаркт и смята, че уврежданията му са последица от нездравословния му начин на живот, включително и 4 кутии цигари на ден.
”Професията ми е тираджия, карах камиони и нашата професия предразполага все за неправилно хранене, спане, почивка. Абсолютно всичко лошо, което може да се случи на един човек”, каза още Нейко Анастасов.Кардиолозите са категорични, че трябва да повишим здравната си култура, за да се предпазим от сърдечно-съдови заболявания. Това става най-често само като поддържаме нормално телесно тегло, движим се достатъчно и внимаваме с храненето. Особено в идващия зимен сезон.
”Ние имаме прекрасна храна, но за жалост повечето съдържат много сол. Като се започне сега зимата, всеки обича трушийка, кисело зеле, колбаси, а те са най-вредни всъщност, защото солта повишава кръвното налягане”, каза д-р Яна Милева, кардиолог.
Тревожна е и една друга тенденция у нас, която отчитат лекарите специалисти. Все по-често сърдечните заболявания убиват все по-млади българи.

29 септември е Световен ден на сърцето

Все повече млади хора са с хипертония

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *