Световен ден на социалната работа - Телевизия Шумен

Шуменският университет отбеляза Световния ден на социалната работа с кръгла маса, посветена на многообразието. Така висшето училище изрази признателност към труда и грижата, към постиженията на хората, избрали професията на социалния работник.
Работата на социалния работник е ключова не само за най-уязвимите, тя е ключова за цялото общество. Професия – изключително натоварваща и стресираща, но много значима.
“Мястото на социалните работници е абсолютно навсякъде. В целия спектър от човешкия живот. За съжаление те излизат, тяхната работа излиза на преден план винаги тогава, когато има някакви катаклизми в обществото от типа на войни, природни бедствия или пък има много засегнати, многобройни групи. Та, социалните работници тогава, някак си са видими”, каза психологът проф. Севджихан Еюбова.
Форумът събра представители на рзлични институции, ангажирани със социални услуги. Ректорът на университета проф. Георги Колев поздрави организаторите от катедра „Социална работа“ при Педагогическия факултет. Миглена Пенкова е завършила Шуменския университет и повече от 10 години се занимава професионално със социална работа.
“Не е работа в чистия смисъл на думата, тя е призвание сама по себе си и представлява един изключително благороден труд, който е и благодарен от страна на тези, които получават цялата грижа и подкрепа от страна на социалните работници”, каза Миглена Пенкова.
Смядово е пример за социална община, затова гост на форума беше кметът Иванка Петрова. Към днешна дата в Смядово има разкрити почти 20 социални услуги с над 220 социални работници.
“Мисля, че трябва държавата да бъде по-адекватна, по-гъвкава. Аз ще разкажа един случай. Само преди една седмица, ставаше въпрос за едно младо момче в Смядово, дори ме търсиха от Кардиологията в Шумен. Ако то не беше получило адекватна медицинска помощ в срок до 2-3 дни, то щеше да почине. Това момче идва при мен. То има нужда от 300 лева. Няма кой да му ги даде, няма къде да отиде и да му ги дадат. Разбира се това го направихме, имаме си начини, но ние трябваше да реагираме веднага и адекватно. Такава искам да е социалната помощ”, даде конкретен пример кметът на община Смядово Иванка Петрова.
Николинка и Маргарита от Защитеното жилище в Смядово поздравиха социалните работници със специално подбран скеч.

Нови социални проекти в Смядово

Социален център приема бежанци

Реновират старческия дом в Нови пазар

Настаняват в социалния блок

Отбелязваме Международния ден на социалната работа

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *