Търговци признават за празнична спекула - Телевизия Шумен
Търговци признават за празнична спекула

Завишаването на цените на плодове и зеленчуци по празниците в България е практика от години, но не е нормално. Като такава я осъжда 80-годишната Петранка Генова, която продава стоки на кооперативия пазар в Шумен.
Леля Пепа, както всички я наричат, близо 30 години е търговец. Повечето стоки си произвежда сама и сама определя тяхната цена. Смята, че има спекулации с цените по празниците, но не приема тази практика.
„Не е нормално да даваш. Това, за което не се грижиш – лапад, леорда – това нито го отглеждаш нито даваш някаква… една връзчица 2 лв. И то такава малка, безбожна работа. Сега, всеки слага (муси се), не е нормално, не е нормално“, каза Петранка Генова, производител и търговец.
Според нея цените трябва да са достъпни за клиентите, а по празниците дори да са по-ниски.
„Ето аз, например, бурканите ми винаги ги намалявам, винаги с по два лева, с по лев надолу, щото хората и пари нямат, хората обедняха. Аз орехите ги давах на 6 лв., отзад табелката ми, сега ги турих на 5 лв. Те ми викат „Що ги сложи по празниците на 5?“ Ами, щото, викам, да си купят хората“, каза още Петранка Генова.
Макар и на 80 години леля Пепа продължава да работи не само на масата на пазара, но и в градината и в обора. Споделя, че се наложило да вдигне някои цени, тъй като поскъпнали тока и основните суровини.

Заради цените: Шуменци купуват по-малко

Шуменци не вярват, че цените ще паднат

Всички стоки с нови, по-високи цени

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *