Тържествено начало на Международния фестивал на любителските исторически филми - Телевизия Шумен

В тържествена атмосфера, в присъствието на граждани, гости и представители на местната власт, в градинката пред читалище „Добри Войников“ беше открит Международния фестивал на любителските исторически филми.
Поздравителен адрес от името на кмета на община Шумен проф. Христо Христов поднесе заместник-кметът по бюджет и финанси Десислава Петрова. В поздравителния адрес, който кметът изпрати до организаторите, участниците и журито се казва: „Фестивалът е с близо половинвековна традиция и за всички нас е привилегия да бъде част от културната памет на града ни“. На церемонията по откриването тържествено беше запален фестивалният огън, след което пред публиката бе представен откъс от спектакъла “Създатели на българската държава“, изпълнен от клуб „Традиция“. За началото на фестивала беше открита и тематична изложба. Първата вечер на фестивала започна с представителна прожекция на филми от шуменски автори. В събота, 29 юни, ще бъдат показани филмите от конкурсната програма, а от 15:30 часа ще се състои кръгла маса, посветена на 100-годишнината на кинолюбителското движение у нас. Тя ще бъде ръководена от кинокритика Александър Донев. В рамките на събитието ще бъдат прожектирани откъси от стари филми под мотото: „Нов живот на старите ленти“. Тази година в кинофеста участват представители на киноклубове от цялата страна, Република Северна Македония, Молдова, Украйна, Русия, Черна гора, Великобритания, Нидерландия и други държави. Председател на фестивалното жури е професор Божидар Манов. Награждаването на най-добрите ленти ще бъде на 30 юни, неделя, от 10:00 часа в концертната зала на Народно читалище „Добри Войников 1856“.
Повече от две десетилетия Международният фестивал на любителските исторически филми събира в Шумен гости и участници от страната и чужбина и се превръща в една от значимите културни прояви за града и за почитателите на любителското кино.

Шумен посреща кинолюбители от България и света

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *