16 постановки на „Нова българска драма“ - Телевизия Шумен

16 постановки влизат в основната програма на тазгодишния фестивал „Нова българска драма“. Шест спектакъла са включени в съпътстващата програма, а драматургичните текстове за четене са повече от 20. Фестивалът започва на 11 май.
Традиционният фестивал „Нова българска драма“ тази година ще бъде открит с постановката на Врачанския театър “Гимнастика за бременни“, а за основната му програма са селектирани 16 представления. Ще има 6 съпътстващи спектакъла, а две от драматизациите ще се излъчат на запис.
„Има един международен проект, който е наш „Времената, които променят“. Той ще се проведе съботите и неделите на Паметника „Създатели на българската държава“. Той е реализиран от трима различни режисьори: един българин, един холандец и германец. Представлението е доста провокативно. Радио-балет-театър. Надяваме се времето да е хубаво“, каза Илия Виделинов, директор на ДКТ „Васил Друмев“.
Фестивалът ще се проведе от 11 до 16 май, а в програмата му е включено и четене на драматургични текстове. Председател на петчленното жури е професор Пенко Господинов. В рамките на фестивала ще бъдат подредени две изложби. Едната е посветена на творчеството на драматурга Христо Бойчев.
„Втората изложба, която ще бъде в рамките на фестивала, ни е предоставена от Съюза на българските художници. Тя е триенале и се нарича „Театърът в нас“. Също е много провокативна. Достъпът е свободен“, обясни Илия Виделинов.
Фестивалът „Нова българска драма“ ще бъде открит на 11 май, от 18 часа, пред театъра с вдигане на театралната хоругва и запалване на фестивалния огън.

Ясна е селекцията на „Друмеви театрални празници“

Отбелязваме Деня на кукления театър

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *