Топлата вода убива черната черноморска мида - Телевизия Шумен

Недобросъвестни ловци на миди, които тралуват над разрешеното им количество и територии, са основната причина за липсата на миди по нашето Черноморие, дори и в мидените ферми. Това каза в предаването „В обедната почивка“ деканът на факултета по природни науки на Шуменския университет проф. Цветеслава Иванова.
Единият от проблемите за по-бързото изчерпване на мидите на пазара са тралуванията над разрешените количества, но тази година за първи път са отчетени еднакви стойности на въздух и черноморска вода, съобщи тревожните данни проф. Цветеслава Иванова.
„Другото, което се случва в резултат на затоплянето на водата, е че мидите, които вече са годни за употреба от потребителя умират, падат на дъното и просто умират. защо умират мидите? Защото не могат да се приспособят към топлата вода. Затоплянето на водата несъмнено дава отражение върху рибните пасажи. Това не означава, че рибата е загинала. Тя просто сменя местообитанията си, търси по-хладни места за да хвърли хайвера си и по тази причина най-вероятно все още не се е върнала. Възможно е се когато водата охладнее, паднала е до 20 градуса. До преди няколко дни беше 26-27 градуса. попчетата ги няма. Сафрида го няма. Сафрида го няма защото все още са малки рибите сафрид, много скоро ще пораснат по размер и това ще доведе и чернокопа, който е хищник и се храни с тях, така че очакваме тези дни да се завърнат тези риби, с които сме свикнали по това време на годината“, каза проф. Цветеслава Иванова.

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *