Три шуменски села с режим на водата - Телевизия Шумен

Воден режим за три села в община Шумен. От ВиК дружеството съобщават, че причината е намален дебит на водоизточниците и нарушено водоподаване в населените места. Вода ще се подава по график.
„Вода гази, жаден ходи“. Тази поговорка важи с пълна сила за жителите на три шуменски села – Вехтово, Друмево и Кладенец, които вече официално са на режим на водата.
Зеля Мехмедова е продавач в местния хранителен магазин във Вехтово. Още не може да си представи как с вода, която идва през ден, ще се успява да поддържа добра хигиена.
„С пари, с храна, трябва да се мине, дезинфекция, всичко. Всичко трябва, обаче не знам как ще стане работата. През ден ми е трудно, всеки път трябва да си мия ръцете. Трудно е, много е трудно“, казва Зеля Мехмедова.
До кметството вече има сложена водоноска, но водата от там не става за пиене. Пресъхнала е и селската чешма.
„На два-три дена един път идва. Пералнята не върви, на дъртата дрехите на корито ги перем, какво да правим“, разказва и друг жител на Вехтово Бахри Ереджебов.
Във Вехтово ще има вода на четни дати за висока зона и на нечетно число в ниските части на селото. В Друмево и Кладенец – водоподаване за всяка зона ще има през 48 часа: 24 часа за високите части на Друмево, след това в ниската зона на селото. В следващите 24 часа вода ще се подава за село Кладенец.
„Причината е, че тези три села се водоснабдяват от шахтов кладенец в землището на село Ивански, по крайречието. Във връзка със засушаването е намалил дебита си, с което не можем да изпращаме достатъчни водни количества към тези населени места“, обясни главният инженер на ВиК-Шумен Антон Стефанов.
Хората в трите села се надяват на повече дъжд, за да се напълни единственият им водоизточник. Заради засушаването, има сериозен риск населените места на режим в общината да се увеличат.

Забраняват ползването на питейна вода за напояване в седем села

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *